Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3079 > Eveniment Nr. 3079 de vineri, 5 septembrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Episcopul Epifanie a turnat la Securitate

articol de: Iulian Gavriluță
Episcopul Epifanie a turnat la Securitate
 

Episcopul Buzăului și Vrancei, Epifanie Norocel a fost pînă în 1989 colaborator al fostei Securități. Așa reiese dintr-un raport al SRI întocmit în 1991, document care mai arată că dosarul de colaborator al lui Epifanie a fost distrus prin rupere în 22 decembrie 1989.Nota SRI în care se dezvăluie toate acestea a ajuns în posesia CNSAS recent și a devenit publică fiind postată pe site-ul Consiliului. Potrivit aceluiași document, Episcopul Buzăului și Vrancei a fost "persoana de sprijin a Securității" însă pe 02.07.2008, el a primit din partea CNSAS o adeverință de necolaborare  grație a două voturi favorabile date de membrii Laurențiu Tănase și Cazimir Ionescu. Astfel Epifanie Norocel intră în "galeria selectă" între care se aflau Episcopul de Argeș Nicolae Calinic și, culmea, vicarul Episcopiei Buzăului Gherasim Cocoșel, cel care l-a înlocuit în martie 1990 pe Epifanie, în funcția cea mai înaltă din Episcopia Buzăului și Vrancei după ce a fost alungat de preoți în urma unui referendum.

Pe rolul Justiției
În acest moment raportul SRI la care facem referire se află la Tribunalul București, înaintat de CNSAS, instituție care cere justiției să stabilească dacă Episcopul de Argeș Calinic Argatu a avut sau nu calitatea de informator al Securității. Raportul SRI pe care CNSAS l-a înaimntat recent Tribunalului București în care se face referire la Episcopul Epifanie Norocel a fost redactat în 1991. În document se arată că din ordinul colonelului Gheorghe Rațiu, fost șef al Direcției I a Securității, dosarul personal de informator a mai multor înalte fețe bisericești între care și cel al persoanei de sprijin Norocel Gavrilă Epifanie a fost distrus prin rupere. Practic prin ordinul emis de colonelul Rațiu nu mai există dovezi palpabile care să arate dacă Epifanie Norocel a săvîrșit acțiuni care să fie asimilate ca făcînd parte din categoria "colaborare cu Securitatea ca Poliție Politică". Totuși raportul sus citat demonstrează că Norocel Gavrilă Epifanie a fost "persoană de sprijin" iar calitatea sa de colaborator va trebui judecată de justiție. Deocamdată Epifanie Norocel este posesorul unei adeverințe eliberate la 02.07.2008 de CNSAS care arată că nu a colaborat cu Securitatea. Votul din CNSAS care i-a conferit acest statut a fost strîns, diferența făcînd-o Laurențiu Tănase din Berca și "revoluționarul" Cazimir Ionescu.

Un trecut tulbure
Trecutul laic și bisericesc al lui Epifanie Norocel este destul de tulbure. În 1959 Epifanie a ajuns să studieze la Sofia, apoi la Moscova unde s-a pregătit în domeniul teologic. Din cauza atitudinii sale, pe fondul vremurilor tulburi de după evenimentele din decembrie 1989, Epifanie Norocel a fost demis de preoții pe care-i păstorea , iar în locul lui a fost pus ca o ironie a sorții vicarul Gherasim Ion Cocoșel, care este citat și el în raportul înaintat de colonelul Gheorghe Rațiu ca informator al Securității. Maiorul Marin Nicolae, executantul ordinului de rupere a dosarelor lui Epifanie Norocel și Gherasim Cocoșel a declarat că operația s-a efectuat pentru evitarea "producerii unor consecințe negative pentru țară". Cît de negativă a fost ruperea documentelor, asta istoria o va stabili. De precizat, însă că oficialii Episcopiei nu au vrut să comenteze, în nici un fel, situația creată.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU