Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2294 > Eveniment Nr. 2294 de joi, 2 februarie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Valea Salciei, sat european

Comuna buzoiană a fost premiată de însuȘi Jonathan Sheele, Șeful Delegației Comisiei Europene la BucureȘti

articol de: (F.A.P.)

Comuna Valea Salciei, din județul Buzău, a primit din partea ambasadorului Uniunii Europene în România, Jonathan Scheele, titlul de sat european. Mult rîvnitul statut a fost cîștigat de comuna buzoiană în urma participării la concursul "Satul românesc, sat european", organizat de Delegația Comisiei Europene în România, anul trecut. Comuna Valea Salciei este singura, dintre cele 20 de localități cîștigătoare ale concursului mai sus menționat, care a prezentat un proiect cu temă în domeniul protecției sociale.

Proiectul din Valea Salciei i-a impresionat și pe responsabilii europeni
Proiectul prezentat de Valea Salciei a vizat construirea unei locuințe pentru un bărbat cu dizabilități, care locuia la marginea pădurii din comună. Bărbatul se numește Ion Bocu și locuiește în comuna buzoiană din timpul armatei, cînd a suferit un accident grav, în urma căruia a rămas cu un handicap locomotor. Primarul Marian Mușat spune că Ion Bocu lucra atunci la construirea casei unui localnic din Valea Salciei. Din cauza unei erori de construcție, acoperișul s-a prăbușit și i-a distrus picioarele. "O vreme proprietarul construcției s-a ocupat de îngrijirea lui, după care l-a abandonat. A trăit pe ici pe colo, după care a fost abandonat la marginea pădurii. Eu m-am gîndit să-i construiesc o casă cu localnicii din Valea Salciei, înainte de a fi primar. Toată comunitatea din Valea Salciei a participat la acest proiect", spune primarul Marian Mușat.

Valea Salciei a mai primit și finanțare gratuită pe Programul Fermierul
Primarul comunei Valea Salciei, Mușat Marian,  spune că premiul i-a fost înmînat de însuși Jonathan Scheele, șeful Comisie Europene la București. Festivitatea de înmînare a premiilor a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, luni, 30 ianuarie 2006, unde a participat și ministrul Gheorghe Flutur. Prin concursul "Satul românesc, sat european", Delegația Comisiei Europene a încercat să sublinieze ideea că europenitatea este în primul rînd o chestiune de valori împărtășite și nu una materială. Cele 20 de sate și comune au fost alese din 200 de localități înscrise în concurs. Pe lîngă titlul respectiv, comuna Valea Salciei a primit din partea Ministerului Agriculturii realizarea gratuită de către Agenția de Consultanță Agricolă a unui proiect tip, în valoare de 10.000 de euro, pe Programul "Fermierul".

 

COMENTARII

Costel PIRVU:
Jos palaria - LA MAI MARE!
Bravo primarului - e si normal sa se castige distinctii pentru ca sa pus suflet in incercarea de a scoate localitatea..din uitarea si izolarea anilor trecuti. Toti cei capabili au plecat, mai putin primarul care din cate stiu dupa ce a terminat Facultatrea de studii economice A.S.E din Bucuresti , a aplicat cunostintele in chiar satul sau natal
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU