Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3060 > Eveniment Nr. 3060 de joi, 14 august 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

A încetat jaful pe santierele arheologice

articol de: I.G.
A încetat jaful pe santierele arheologice
 

Unii nu au nevoie de istorie, fie că nu cunosc prea multe în domeniu sau doar pentru simplu fapt că nesimtirea tine loc de respect fată de lege si memoria înaintasilor. Dacă pînă acum unii localnici din Pietroasele furau pe rupte bucăti din istoria locală si puneau pietrele de la santierul de la Gruiu Dării la cotetele improvizate, acum, aceste fapte reprobabile sînt din ce în ce mai rare. Responsabili din cadrul Muzeului Judetean Buzău precizează că paznicii vor fi permanent în zonă pentru a supraveghea integritatea santierului deschis. Localitatea Pietroasele adăposteste una dintre cele mai importante cetăti dacice descoperite în ultimul timp pe teritoriul tării noastre. Ceea ce îi dă importantă este mai ales faptul, consemnat de specialisti, că este o cetate de tip ritualic, ca atare materia primă preponderentă este piatra. De aici vin si problemele legate de păstrarea si conservarea mărturiilor descoperite cu atîta chin de arheologi, deoarece localnicii s-au gîndit că ar fi bine să tragă ceva foloase din bolovanii scosi la lumină din adîncuri. Astfel, jaful de la Gruiu Dării a început de acum cîtiva ani fără ca cineva să poată misca un deget în apărarea tezaurului de acolo. Dacă pînă acum un an zidul cetătii dacice, care datează din secolul I î.Hr, era furat bucată cu bucată, în prezent, datorită numeroaselor semnale venite de la cei interesati, angajatii Muzeului Judetean Buzău au reusit să lase la locul cu pricina un angajat care să supravegheze situl arheologic. Se pare că măsura a dat roade, deoarece furtul de piatră din zidul cetătii dacice a încetat. Directorul Muzeului Judetean Buzău, Doina Ciobanu, precizează că în prezent acest pericol a fost mult diminuat:
"La ora actuală, nu am mai primit rapoarte cu privire la disparitia pietrelor din sit, sătenii nu mai se aprovizionează pentru constructii decît cu pietre superficiale, fără importantă. Situatia este sub control si în celelate 3 santiere deschise în judet"

Sub control...

Din păcate, inconstientii si nepăsarea autoritătilor pu­teau stirbi sute de ani de mărturii istorice cu greu aduse la lumină. Să sperăm că, odată restabilită situatia, nimeni nu se va avea curajul să fure valorile de patrimoniu si să-si decoreze în dispret cotetele de orătănii din ogradă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU