Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2293 > Eveniment Nr. 2293 de miercuri, 1 februarie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Formula Auschwitz pentru zilele noastre


Executați în timp Și fără multe strigăte

Autobuzele gazează cetățenii din zona Unirii Nord

articol de: Mărgărit GROSU
Executați în timp Și fără multe strigăte
 

Locuitorii din zona Autogării Nord așteaptă disperați intervenția autorităților abilitate în acest domeniu, pentru a scăpa de coșmarul vecinătății cu acest monstru ce le-a transformat viața într-un coșmar. Dacă pentru trepidații și zgomotul produs de motoarele turate la maxim, de la primele ore ale dimineții, au mai găsit un leac prin utilizarea camerelor mai îndepărtate de autogară, de  fumul gros înțepător n-au scăpare.

S-au plîns peste tot, dar au rămas cu ochii-n soare așteptînd în zadar ca cineva să se deplaseze la fața locului, să constate și eventual să găsească soluții de rezolvare a acestei situații. N-a venit nimeni, iar cei care au permis amplasarea acestei parcări de autobuze în imediata vecinătate a caselor s-au acoperit cu hîrtii. Acum le invocă  și ridică nepuncioși din umeri. Între timp, cetățenii din acestă zonă și-au schimbat radical modul de viață. Rufele nu mai stau la uscat pe culme pentru că devin instantaneu negre, cu mirosul specific de motorină arsă. Ferestrele au fost bătute de mult în cuie și mulți dintre cei intervievați se gîndesc serios la achiziționarea unor măști de gaze. Cei mai afectați sînt copiii, care suportă cu greu gazele de eșapament emise cu dărnicie de rablele ce se pregătesc să plece în cursă de la primele ore ale dimineții.

Casele s-au transformat în afumători, iar dependințele în W.C.-uri publice
La fața locului, în ogrăzile cetățenilor, dar și în case fumul se simțea și la orele prînzului, chiar dacă majoritatea mijloacelor de transport erau plecate în cursă. Alexandru Minea era destul de dezamăgit că a avut proasta inspirație să-l creadă pe cuvînt pe patron atunci cînd și-a dat acordul înființării acestei baze de transport. "A promis la început că va înnoi parcul de mașini pentru a scăpa de fum, dar anii trec și sănătatea ni se subrezește din cauza fumului inhalat zilnic. A făcut un gard, dar de fum tot nu putem scăpa. Eu sînt mai norocos, dar ceilalți vecini sînt sufocați în fiecare zi de fum", ne-a declarat Alexandru Minea. Un alt vecin, Marin Draghia, împărtășește aceeași soartă ca și ceilalți riverani. Și lui i-au promis la început marea cu sarea și buna vecinătate. Nu a primit nimic. Necazurile l-au învăluit, iar perdeaua de fum este doar una dintre problemele acestui nefericit. În perioada ploilor curtea și bucătăria îi sînt inundate de W.C.-ul aflat în dotarea autogării care a fost cuplat la rețeaua de scurgere a apelor pluviale. Zona în care sînt amplasate casele fiind mai joasă, este inundată periodic. Ceilalți vecini împărtășesc aceeași soartă. I-a disperat vecinătatea cu autogara și sînt surprinși de neputința autorităților.

Agenția de Protecție a Mediului s-a acoperit cu hîrtii
Ce spun documentele emise de autoritatea care a îngăduit amplarea aici a Autogării Nord, este lesne de văzut. Din Notificarea de Impact Redus ștampilată cu litera B de către Agenția de Protecție a Mediului reiese că s-a făcut o analiză  tehnică a documentației depuse de firma Voicilă Magazin Mixt S.N.C., proprietara afacerii și s-a emis Notificarea de Impact Redus-Ștampila B, cu numărul 47 din 23.05.2005. Printre multe obligații care au fost date în sarcina beneficiarului atît pe timpul construcției cît și în timpul exploatării cîteva sînt esențiale pentru vecini, dar sînt încălcate cu bună știință de către beneficar. La punctul patru din această Notificare, Agenția de Protecție a Mediului a considerat necesar să insereze cîteva clauze, printre care și faptul că autogara va servi doar ca punct de plecare și sosire a călătorilor. Autobuzele vor fi garate la peron cu maximum 15 minute înainte de plecarea în cursă și vor elibera peronul în maxim 15 minute după sosire. În același timp nu vor fi prezente în autogară mai mult de 5 mijloace de transport, se mai arată în Notificarea cu pricina.

Mai plimb-o nene și la ceilalți vecini
Multe alte clauze au fost cuprinse pentru a se evita o vecinătate neplăcută și o poluare a mediului care, dacă ar fi fost respectate, nu s-ar fi ajuns aici. Dar dintre puține clauze enumerate mai sus nu se respectă nici una. Autogara este plină de mijloace de transport permanent. Cele mai vizate de riverani sînt totuși rablele fumegînde, care au nevoie de cîteva ore de funcționare în gol pentru a putea fi utilizabile. Dintre toate, una gălbioară se remarcă prin apetitul fumigen, după cum declara o bătrînică disperată și ea de "plăcuta" vecinătate. "Le spun mereu s-o mai plimbe că ne asfixiem, dar nu ne bagă în seamă", ne-a declarat supărată bătrîna. Despre celelalte clauze pe care proprietarul parcului auto ar fi trebuit să le respecte, în baza legilor enumerate în actul emis de Agenția de Protecția Mediului, este inutil să mai vorbim, pentru că pe chipurile riveranilor se citește limpede modul în care sînt acestea respectate. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU