Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3030 > Eveniment Nr. 3030 de joi, 10 iulie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Se extinde Planul Urbanistic General al municipiului


Mari cartiere la periferiile Buzăului

Orașul reședință de județ are în proprietate teren agricol suficient pe care să dezvolte importante proiecte imobiliare

Mari cartiere la periferiile Buzăului
 

Actualul ansamblu de locuințe nu acoperă, nici pe departe, cererea
Planul Urbanistic General al orașului, aflat în momentul de față în faza obținerii avizelor de specialitate, va  extinde suprafața de intravilan a municipiului Buzău și, implicit, va oferi autorităților posibilitatea de a mări fondul construit al orașului. Șefii din  Palatul Comunal dau asigurări ferme cu privire la posibilitățile domeniului public al municipiului Buzău de a mai pune la dispoziție terenurile necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de anvergură. În schimb, primăria nu își permite financiar să doteze terenurile respective cu utilități, o condiție primordială pentru a dezvolta proiectele respective. Se contează foarte mult pe fondurile structurale europene, întrucît, spun autoritățile locale,  există capitole de finanțare compatibile cu proiectele pe care le au în vedere.

Orașul are nevoie de cartiere rezidențiale
În proprietatea municipiului Buzău există teren suficient pentru a servi unor proiecte imobiliare noi. Viceprimarul orașului, Fanică Bîrlă, a ținut să precizeze că în zona periferică a orașului există suprafețe întinse de teren agricol, pentru care primăria și-a propus să facă demersuri în vederea schimbării destinației: "Municipiul Buzău se dezvoltă din punct de vedere economic, fapt care influențează comunitatea, în speță categoriile sociale. Așa se explică faptul că în orașul nostru crește cererea pentru zonele rezidențiale. Cartierul Orizont și complexul rezidential care urmează să se ridice la ieșirea din oraș spre Vernești nu acoperă această cerere. Nu se pune, deocamdată, problema să cumpărăm teren pentru a construi noi cartiere rezidențiale, pentru că avem terenuri agricole la marginea orașului".

Terenuri sînt, se caută bani pentru utilități
În momentul de față, planul urbanistic general al orașului se află în faza de obținere a avizelor din partea Ministerului Culturii și a Ministerului  Mediului. Viceprimarul Bîrlă spune că, pe măsură ce se va identifica teren pretabil dezvoltării unor proiecte imobiliare noi, vor fi elaborate planuri urbanistice zonale, care să vină în completarea PUG-ului. De altfel, viceprimarul Fanică Bîrlă recunoaște că nu terenurile sînt o problemă pentru primărie, ci faptul ca ele sînt lipsite de utilități. "Lucrurile nu vor rămîne așa, pentru că avem în vedere să accesăm fonduri europene. Costurile pe care le presupune dotarea cu utilități a unui teren vizat pentru un proiect imobiliar sînt enorme, iar primăria nu îsi permite costurile respective, oricît de generos ar fi bugetul local. Există capitole speciale pentru așa ceva și credem că în cel mai scurt timp le vom accesa și noi. Avem credibilitate din acest punct de vedere pentru că, după cum știți, sîntem unul dintre putinele orașe din țară care derulăm proiectul de infrastructură ISPA, în valoare de 35 de milioane de euro. Este, practic, cartea noastră de vizită la momentul la care vom începe demersurile pentru accesarea de fonduri europene noi". Cert este faptul că unul dintre angajamentele pe care și le-a luat actuala conducere din Palatul Comunal este acela de a mai construi cel puțin un cartier de locuințe pînă la final de mandat.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU