Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3019 > Eveniment Nr. 3019 de vineri, 27 iunie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
O cifră cu potențial

de RADU Tudor
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Autobuzele au deschis lupta anti Maxi-taxi

articol de: I.G.
Autobuzele au deschis lupta anti Maxi-taxi
 

Mult așteptatele autobuze moderne au fost lansate pe străzile și bulevardele municipiului, dar cei dornici de plimbarea civilizată s-au "dezumflat" repede cînd au trebuit să suporte transpirația din interior. Dacă primele 10 de culoare portocalie nu aveau deloc aer condiționat, celelalte 21 sosite ulterior au...dar numai pentru șofer. Cu toate că dotările din interior sînt la nivel înalt, de ce oare nimeni nu s-a gîndit și la oportunitatea aerului condiționat, să fie oare prioritară socoteala consumului de combustibil în defavoarea confortului?


Vara nu-i ca iarna
Acum cîteva zile, cele 21 de autobuze noi ne-au scăpat de vechiturile în care ploaia, zgomotul și fumul erau la ele acasă, dar bucuria vizionării programelor la un LCD și așezarea pe scaune moderne nu ține de "răcoare". Majoritatea pasagerilor recunosc că mersul cu mijloacele de transport în comun moderne este mai lejer, dar, spun ei, nu ar fi stricat și un aer condiționat montat pe acestea. Probabil că iarna, sistemul de aclimatizare va fi benefic călătorilor, dar vara mersul cu autobuzele noi este un chin. Cu toate stațiile dese și geamurile deschise, transpirația curge pe călători și parcă celelalte facilități trec neobservate. Reprezentanții societății Transbus spun că distanța relativă dintre stațiile de autobuz din municipiu și geamurile deschise rezolvă parțial situația schimbului de aer din interiorul mijloacelor de transport, iar achiziționarea unor mijloace mai performante ducea implicit la costuri mai mari. Vasile Pușcaragiu, director executiv adjunct la Transbus, explică situația dată: "Autobuzele noi nu sînt prevăzute cu aer condiționat deoarece utilarea cu astfel de mijloace ar duce la consum mai mult de combustibil. Considerăm că este suficientă ventilarea obișnuită."

Culorile vii de pe autobuze
După ce a trenat mai multe luni, semnarea contractului în valoare de 213 miliarde de lei vechi timp de 7 ani dintre firma BMC & Truck și Administrația Locală a fost în sfîrșit perfectată, iar materializarea apariției autobuzelor galben-albastre pe străzile orașului a făcut ca vechile rable să dispară din peisaj. Licitația scăpată de contestația de la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor făcută de Cefin România, care a susținut faptul că firma concurentă BMC a fost avantajată de către comisie, s-a materializat în sfîrșit spre ușurarea oficialilor din Primărie.
Dacă luăm în considera­re tegiversarea de care a avut parte, afacerea autobuzelor colorate a învins mai ales pe microbus-iști, care se văd în cel mai scurt timp duși către faliment cu toate scumpirile de bilet anunțate de pe 1 iulie. Scăpați de transportul îngrozitor tip "sardea" din maxi-taxi și de ploaia care le cădea direct în cap din vechile rable zgomotoase, călătorii respiră mai ușurați, chiar dacă mai greu, în noile mijloace de transport în comun. Așa că promisiunile responsabililor din cadrul Primăriei, de a le face viața mai ușoară călătorilor, este numai în parte onorată, dacă se ține cont de numărul de broboane de transpirație căzută pe minut în galben-albastrele autobuze citadine.

Se așteaptă cele roșii
Culorile noilor autobuze au început să nască probleme minților încinse. Unii cîrcotași spun că primele zece sînt portocalii pentru că în momentul achiziționării această culoare predomina în C.L.M. Ultimele 20 sînt galben cu albastru precum culorile partidului la putere, iar acum se așteaptă unele roșii cum e colorat Consiliul Municipal. Numai că șeful Transbus S.A. e galben plus albastru în carnetul de partid.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU