Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2992 > Eveniment Nr. 2992 de marti, 27 mai 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Paiul din ochiul fratelui

de Bogdan CHIRIEAC
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Unul din trei cetăteni e bolnav

articol de: C.R.

Unul din trei buzoieni este bolnav. Cel puțin așa reiese dintr-un raport întocmit de reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate, ca urmare a Programului național de evaluare a stării de sănătate a populației. Peste 60 la sută dintre buzoieni și-au efectuat deja analizele gratuite, dar statisticile nu sînt deloc îmbucurătoare. Cele mai multe dintre persoanele evaluate suferă de afecțiuni cardiovasculare, diabet și osteoporoză.

Diabetul și osteoporoza fac ravagii
La începutul lunii aprilie, deputatul liberal George Scutaru a înaintat ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, o cerere prin care solicită un raport amănunțit asupra stării de sănătate a buzoienilor. Numai că datele sînt mai mult decît îngrijorătoare și arată că majoritatea celor care au trecut prin laboratoarele de analize medicale sînt bolnavi. Potrivit mo­ni­torizării efectuate asupra Programului național de evaluare a stării de sănătate a populației în asistența medicală primară în perioada iulie 2007 - martie 2008, peste 60 la sută din populația județului s-a prezentat la analize.
În această perioadă, s-au prezentat la medicul de familie și la laboratoarele de analize medicale peste 145 de mii de mii de persoane, din care aproape 24 de mii (circa 13 procente) sînt neasigurate în sistemul asigu­rărilor sociale de sănătate. O treime dintre persoanele evaluate sînt deja bolnave sau prezintă risc de îmbolnăvire. Cele mai multe persoane, aproape 19 procente, prezintă risc cardiovascular, în timp ce un număr egal de persoane sînt suspecte de diabet. Pe locul al treilea în topul celor mai frecvente boli se situează osteoporoza, urmată de accidentele vasculare cerebrale, cancerul de sîn, cancerul uterin, cancerul colorectal și bolile renale.
 
Peste un milion de analize efectuate
Prin cele 14 laboratoare de analize medicale aflate în relații contractuale cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, s-au efectuat peste 1.110 milioane de investigații pa­ra­clinice. În cele mai multe dintre cazuri, medicii de familie au recomandat efectuarea de hemoleucograme, glicemii, sumare de urină, trigliceride, TGP, teste de colesterol și sideremii. Dintre persoanele evaluate, la peste 165 de mii le-au fost recomandate analize. Medicii atrag atenția asupra faptului că analizele din cadrul Programului național pot depista afecțiuni grave, despre care multe dintre persoanele evaluate nu au habar. Pe de altă parte, deputatul George Scutaru spune că a solicitat datele respective pentru a se ști exact rezultatele privind starea de sănătate a populației. "În timp ce alții sînt preocupați numai de campania electorală, eu chiar mă interesez de problemele buzoienilor", ne-a spus liberalul George Scutaru.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU