Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2936 > Eveniment Nr. 2936 de luni, 17 martie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Interesul Romāniei ŗi provocarea unitćžii

de Bogdan OLTEANU
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Arde Buzăul

articol de: Laurenţiu Marinov
Arde Buzăul
 
De mai bine de o lună, pompierii se află īn alertă permanentă din cauza incendiilor de vegetaţie uscată provocate intenţionat de proprietarii unor terenuri agricole. Sīmbătă, vīntul puternic favorabil propagării incendiilor a făcut ca la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă să fie īnregistrat un adevărat record īn privinţa numărului de soli­citări. Militarii de la ISU au fost chemaţi să intervină pentru stingerea a numai puţin de opt incendii īntr-o singură zi. Dintre acestea, cinci au fost de vegetaţie uscată.

Incendii pe sute de hectare

Fenomenul arderilor necontrolate de mirişti cu care se confruntă an de an pompierii buzoieni este de nestăvilit, īn pofida nenumăratelor avertizări emise atīt de ISU cīt şi de alte autorităţi cu competenţă īn domeniu. Valul de incendii de vegetaţie uscată a fost declanşat la īnceputul lunii februarie, cīnd agricultorii au īnceput să īşi cureţe terenurile arabile de resturile vegetale, pentru a face loc unor noi culturi. Īn ultimele două săptămīni ale lunii februarie Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău īn cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă a intervenit pentru localizarea şi lichidarea incendiilor de vegetaţie uscată īn 16 localităţi din judeţ, unde au fost incendiate aproximativ 170 de hectare de teren. Pīrjolul a continuat şi luna aceasta cu cel puţin aceeaşi intensitate, incendiile fiind favorizate de vremea uscată şi vīntul puternic. "Starea vremii a favorizat incendiile produse īn mod voluntar īn cursul zilei de sīmbătă. Incendiile au fost lichidate īn urma intervenţiei personalului ISU sau a cetăţenilor", a declarat căpitan Gabriela Boiangiu, purtător de cuvīnt al ISU Buzău. Zonele unde practica arderii miriştilor este cel mai mult răspīndită sīnt cele de cīmpie. Pompierii afirmă că incendiile īn aceste zone sīnt cele mai periculoase, existīnd pericolul extinderii la gospodării şi locuinţe.

Intervenţii costisitoare
Cu toate că legea prevede sancţiuni aspre pentru cei care nesocotesc interdicţia de da foc fără aprobare, puţini sīnt cei care par să le ia īn serios. Incendiile sīnt la ordinea zilei, iar pompierii sīnt puşi pe drumuri fără ca cineva să se gīndească la costurile deplasării şi ale intervenţiei acestora. Comisarii Gărzii de Mediu care au competenţa să aplice sancţiuni nu au dat pīnă acum amenzi pentru descurajarea proprietarilor de terenuri care dau foc resturilor de vegetaţie, provocīnd incendii. Măsurile legale pot fi īndreptate pentru īnceput īmpotriva primarilor, care au obligaţia de a aduce la cunoştinţa proprietarilor şi utilizatorilor de terenuri prevederile legislaţiei privind protecţia mediului, care nu le permite să dea foc miriştilor fără aviz de la Mediu şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Tot primarii au obligaţia de a transmite avertizări cu privire la cuantumul amenzilor care se aplică īn cazul īn care resturile de vegetaţie se ard fără aviz din partea celor două instituţii.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU