Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2935 > Eveniment Nr. 2935 de sambata, 15 martie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

GETO-DACII SALVEAZĂ TURISMUL

articol de: Iulian Gavriluţă
Īn viitori doi ani  Muzeul Judeţean Buzău va fi implicat īntr-un proiect regional alături de Muzeul Brăilei şi S.C. Digital Domain din Bucureşti, valoarea proiectului fiind de aproape două milioane lei noi. Săpăturile arheologice realizate de-a lungul timpului īn judeţul Buzău, īn localităţi cunoscute īn general de publicul larg, precum Sărata Monteoru, Pietroasele, Cīrlomăneşti, Năeni  au scos la iveală multiple mărturii de vieţuire īn acest spaţiu a unei civilizaţii tracice reprezentată de geto-daci, de natură a propulsa zona Buzăului īn circuitul cultural-turistic naţional şi european. Suma de peste o jumătate de milion de lei noi ce revine instituţiei culturale buzoiene de la bugetul de stat, respectiv de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, la care se adaugă peste 25.000 lei noi din partea Consiliului Judeţean, care a sprijinit  īntr-o măsură apreciabilă din punct de vedere financiar activitatea de cercetare arheologică a Muzeului după 1989, va fi folosită īn cele trei etape de derulare a proiectului pentru investigarea celor mai importante situri arheologice şi integrarea acestor obiective care fac parte din patrimoniul cultural naţional īn ceea ce a fost numit patrimoniul "activ" al comunităţilor.

Tehnologii ultramoderne
In acest sens, se doreşte o conştientizare a comunităţilor locale cu privire la importanţa locurilor īn care trăiesc, īn vederea implicării acesteia īn acţiunile de protejare, dar şi de valorificare prin dezvoltarea turismului cultural. Potrivit afirmaţiilor coordonatorului de proiect din partea Muzeului Judeţean Buzău şi şef al secţiei de arheologie, Sebastian Matei, pe līngă cele menţionate anterior, unul din obiective īl reprezintă īncurajarea educaţiei īn medii defavorizate prin implicarea īn activitatea de cercetare a elevilor din localităţile Cīrlomăneşti şi Pietroasele. Participanţii la proiect īşi propun, de asemenea, folosirea tehnologiilor ultramoderne - teledetecţia -, folosirea unor metode de cercetare non-invazivă şi apelarea la arheologia experimentală. Īn prima etapă a proiectului iniţiat īn acest an echipa de lucru din care fac parte arheologii Muzeului Judeţean Buzău şi directorul acestei instituţii, dr. Doina Ciobanu, vor fi realizate săpături īn zonele de interes şi se vor aduna materialele necesare reconstituirii, īn anul 2009, respectiv a doua etapă a proiectului,  a unei locuinţe specifice locuitorilor care au populat cetatea de la Cīrlomăneşti īn ultimele secole ale mileniului precreştin. La activităţile de reconstituire a locuinţei, muzeografii, care se vor substitui oamenilor din acea epocă, vor folosi unelte din acea vreme.

 

COMENTARII

Apostu Mugurel:
Trezirea Dacilor
Felicitari pentru initiativa, dar trebuia mai multi bani alocati din partea Consiliului Judetean pentru acest proiect . Copii nostri trebuie sa inteleaga, cine sunt adevaratii stramosi ai nostri.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU