Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2925 > Eveniment Nr. 2925 de marti, 4 martie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Circul parlamentar dć ŗi legi, nu numai spectacole comice (2)

de Ion CRISTOIU
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Patru ani de īnchisoare īn dosarul Mihăileşti

articol de: Laurenţiu Marinov
Patru ani de īnchisoare īn dosarul Mihăileşti
 
Curtea de Apel Galaţi a casat ieri hotărīrea Tribunalului Vrancea care īi achitase pe cei trei inculpaţi din dosarul Mihăileşti. Īn urma admiterii recursului formulat de procurori şi de victimele exploziei de la Mihăileşti, administratorii fir­melor implicate īn transportul şi livrarea azotatului de amoniu au fost condamnaţi la cīte patru ani de īnchisoare cu executare. Magistraţii gălăţeni au revenit astfel la pedeapsa iniţială pronunţată de Judecătoria Focşani, care dăduse acelaşi verdict. Instanţa a mai hotărīt ca Ion Gheorghe, fostul director al Combinatului Chimic Doljchim, care a produs azotatul de amoniu, Mihai Gună şi Ionel Neagoe, administratorii celor două societăţi de transport implicate īn accidentul de la Mihăileşti, să plătească despăgubiri totale de peste 3 milioane de lei şi 430.000 de euro. Decizia Curţii de Apel Galaţi este irevocabilă.

Strămutat de la Buzău
Administratorii celor trei firme implicate īn transportul de azotat de amoniu care a provocat dezastrul au fost trimişi īn judecată, la sfīrşitul lunii septembrie 2004, la Judecătoria Buzău. Dosarul a fost ulterior strămutat la Judecătoria Focşani, unde cei trei au fost condamnaţi la patru ani īnchisoare şi la plata unor despăgubiri totale de 3.200 de milioane de lei şi 430.000 de mii de euro. A urmat apelul care s-a judecat tot la Focşani, la instanţa superioară. Īn urmă cu cīteva luni īnsă magistraţii Tribunalului Vrancea i-au achitat pe inculpaţii īn dosarul exploziei de la Mihăileşti şi au respins ca nefondate toate cererile de despăgubiri formulate de părţile vătămate. Hotărīrea magistraţilor vrīnceni i-a revoltat pe cei care avut de suferit īn urma tragediei de la Mihăileşti şi pe rudele celor morţi care şi-au căutat dreptatea īn continuare. Astfel, recursul a ajuns să fie judecat la Curtea de Apel Galaţi, care, după trei termene, a pronunţat hotărīrea anunţată ieri.   

S-a reparat greşeala
"Este un verdict care face dreptate, care repară o greşeală pe care a săvīrşit-o Tribunalul Vrancea atunci cīnd a judecat apelul." A apreciat Lucian Sălcuţan, ­avocatul mai multor părţi vătămate, hotărīrea instanţei Gălăţene. Rudele victimelor au primit cu prudenţă vestea condamnării celor trei inculpaţi. După ce au bătut drumurile tribunalelor ani de zile īn speranţa că se va face dreptate, cei care au pierdut pe cineva drag ori au avut de suferit īn urma exploziei de la Mihăileşti īncă nu le vine să creadă că totul s-a terminat şi că rezultatul le este favorabil.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU