Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2918 > Eveniment Nr. 2918 de luni, 25 februarie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Kosovo - o nouć platformć de politicć internć

de Bogdan Olteanu
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Fragili de oase

articol de: Corina Răchiţeanu
Fragili de oase
 
După mai bine de jumătate de an de la debutul programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, statisticile nu sīnt deloc īmbucurătoare. Situaţiile īntocmite pīnă acum de medicii ai căror pacienţi şi-au efectuat analizele medicale demonstrează că starea lor de sănătate nu este deloc bună. Pe primul loc īn topul celor mai frecvente boli se numără osteoporoza, urmată de diabetul zaharat.

30 la sută dintre buzoieni sīnt bolnavi
Din luna august, cīnd a debutat efectiv programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, peste 132 de mii de buzoieni şi-au efectuat analizele medicale. Potrivit statisticilor īntocmite de responsabilii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, peste 30 la sută dintre persoanele care şi-au efectuat analizele prezintă risc de īmbolnăvire. Cei mai mulţi, 18 la sută,  au fost depistaţi cu diferite forme de osteoporoză sau riscă să sufere īn viitorul apropiat de această afecţiune. Următorul pe lista celor mai frecvente boli este diabetul zaharat. Dacă īnainte de debutul programului, numărul diabeticilor din judeţ era de circa 13 mii, la momentul actual s-au mai adăugat alte cīteva mii. Alţi 12 la sută dintre persoanele evaluate pot suferi īn orice moment un accident vascular cerebral. Cifrele sīnt mai mult decīt īngrijorătoare, iar medicii atrag atenţia asupra modului de viaţă al buzoienilor, care nu se preocupă suficient de sănătatea lor. Mai grav este că mulţi dintre cei care prezintă risc de īmbolnăvire sīnt tineri ori persoane active.

Există şi persoane care nu s-au prezentat niciodată la medic
Nina Mihai, medicul - şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, spune că situaţia este destul de gravă. "Peste 30 la sută dintre persoanele evaluate prezintă risc de īmbolnăvire, ceea ce nu este deloc bine. Mulţi dintre cei care credeau că sīnt sănătoşi au aflat că suferă de diferite boli. Au fost depistate şi persoane care nu au trecut niciodată pe la medicul de familie. Īn general, tinerii sīnt cei care nici măcar nu vor să audă de doctor. Foarte puţini sīnt cei conştiincioşi, care au venit de bună voie la medic", ne-a spus dr. Mihai.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU