Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2877 > Eveniment Nr. 2877 de marti, 8 ianuarie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Aroganža Americii

de Ion CRISTOIU
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Muncitorii īngheţaţi, ţinuţi īn viaţă cu ceai cald

articol de: Corina RĂCHIŢEANU
Muncitorii īngheţaţi, ţinuţi īn viaţă cu ceai cald
 
De mai bine de o săptămīnă, gerul a pus stăpīnire pe tot judeţul, afectīndu-i direct pe angajaţii diferitelor societăţi, care īşi desfăşoară activitatea īn aer liber. Aşa se face că īncă de la sfīrşitul anului trecut sute de angajaţi de la Urbis Serv, Electrica, Strabag şi Hidroconstrucţia muncesc din greu la temperaturi extrem de scăzute. Responsabilii societăţilor respective spun īnsă că au fost deja adoptate cīteva măsuri pentru protejarea angajaţilor, dar că activitatea abia a īnceput şi nu a fost stabilit un plan concret. Totodată şi autorităţile sanitare au de-a face cu mulţi bolnavi cronici, afectaţi de ger. Medicii spun că femeile īnsărcinate, copiii şi persoanele cu afecţiuni cronice ar trebui să se gīndească de două ori īnainte să se expună la ger, mai ales pe perioade lungi.

Sute de angajaţi muncesc īn frig
Gerul năprasnic persistă la Buzău de o bună perioadă de timp şi fiecare caută să evite deplasările īn aer liber. Chiar şi aşa, sīnt şi persoane care, prin natura profesiei, sīnt nevoite să-şi desfăşoare activitatea īn frig. Este vorba de circa o sută de angajaţi ai societăţii Urbis Serv, care, după spun repre­zentanţii societăţii, continuă să lucreze la drumuri şi spaţii verzi. Nici echipele de intervenţie ale Electrica nu sīnt scutite de frig, fiind nevoite să efectueze, de cīte ori este cazul, lucrări la instalaţiile electrice situate īn exterior. Cu gerul se luptă şi o bună parte dintre angajaţii societăţii Strabag, care acţionează pentru desză­pe­zi­rea şi curăţarea drumurilor. Mai norocoşi sīnt salariaţii de la Hidroconstrucţia, mai ales că, tocmai din cauza gerului, lucrările la sistemul de apă şi canalizare din cartierele Poştă şi Mihai Viteazu au fost sistate. Nu pentru mult timp īnsă, ţinīnd cont de faptul că angajaţii vor trebui să se prezinte la lucru īncepīnd cu 14 ianuarie.

"Activitatea abia a īnceput"
Responsabilii societăţilor ne-au spus că, oficial, ­ac­tivitatea pe 2008 a īnceput ieri şi că nu au avut īncă timp să pună la punct un plan de protejare a angajaţilor care muncesc īn frig. Totuşi, cei mai mulţi dintre salariaţi se pot īncălzi cu ceai cald, oferit de conducere. "Sīntem la īnceput de an, abia am īnceput activitatea. La nivelul conducerii, se va ţine o şedinţă īn care se va discuta situaţia angajaţilor care muncesc īn frig. Dacă gerul persistă, iar lucrările nu vor putea continua, īi vom trimite acasă pe oameni", ne-a spus Valeria Albu, şeful serviciului de Resurse Umane din cadrul Urbis Serv. Tot­odată, Ion Niţă, şef de compartiment īn cadrul "Drumuri şi Poduri", spune că salariaţii care ac­ţionează pe drumurile judeţene au īn permanenţă termosuri cu ceai şi speră ca temperaturile să nu mai coboare.

Aproape 20 de mii de persoane aflate īn situaţie de risc
Totodată, Autoritatea de Sănătate Publică atrage atenţia că gerul poate afecta mai multe categorii de persoane, aflate īn situaţie de risc. Potrivit unui raport īntocmit ieri de Autoritatea de Sănătate, sīnt īn pericol 39 de bolnavi dializaţi care necesită transport, 353 de gravide cu risc, din care 71 īn ultima lună de sarcină, 4.327 bolnavi cronici adulţi şi 89 de copii cu afecţiuni ce necesită monitorizare permanentă şi 15 mii de bătrīni dependenţi fizic. Medicul Celine Toader, directorul A.S.P., spune că, cel puţin de la īnceputul anului şi pīnă acum, nu s-au īnregistrat decese ca urmare a unor afecţiuni cauzate sau agravate de condiţiile meteo nefavorabile.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU