Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2864 > Eveniment Nr. 2864 de vineri, 14 decembrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Basescu si Tariceanu zboara īmpreuna

de Radu TUDOR
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Culturi de varză īn cimitirul evreiesc

articol de: Laurenţiu MARINOV
Culturi de varză īn cimitirul evreiesc
 
Cimitirul evreiesc din Rīmnicu Sărat, vechi de mai bine de două sute de ani, se află de multă vreme īn paragină şi īn uitarea celor care ar fi trebuit să īl īngrijească. Nici nu mai este un cimitir īn adevăratul sens al cuvīntului, căci dincolo de gardul prăpădit din sīrmă ruginită nu mai sīnt decīt 17 pietre funerare şi năpădite de bălării uscate, iar īn rest locul arată mai mult a gospodărie ţărănească. Īntr-un colţ al curţii, urcat pe o baracă, latră un cīine, iar pămīntul poartă urme vizibile ale unor lucrări agricole de gospodărie.  

3,6 milioane de lei chirie
Pe strada Jitia, peste drum de cimitirul evreiesc, locuieşte Radu Duţulescu, un pensionar care a primit terenul īn administrare de la Comunitatea Evreiască. Omul are un contract de īnchiriere semnat cu Mircea Rond, reprezentantul Comunităţii Evreieşti din Focşani la care este arondată şi mica obşte din judeţul Buzău. Īn baza actului, Radu Duţulescu are dreptul să folosească pămīntul chiar şi īn scopuri agricole contra unei sume de 365 lei pe an. El recunoaşte că de cīţiva ani cultivă ceapă, varză şi alte legume īn curtea cimitirului, doar pentru consumul propriu.

Numai necazuri
Radu Duţulescu spune că a preluat terenul unde se află cimitirul de la un alt cetăţean care īl folosea īn acelaşi scop, dar īnainte de aceasta paragina era şi mai mare. Cimitirul nu era īngrădit şi era un adevărat maidan unde animalele păşteau īn voie, iar locuitorii de pe stradă aruncau gunoaie. El īmpreună cu soţia sa l-au curăţat de buruieni şi au refăcut gardul, īnsă doar pe porţiunea de la stradă.  Afacerea cu evreii i-a adus īnsă numai necazuri, spune el şi
este hotărīt să renunţe la contract.

Din agricultură a avut numai de pierdut, pentru că cei de la Comunitate i-au mărit īn fiecare an chiria şi, pentru că a avut grijă ca cimitirul să arate cīt de cīt bine, nu a primit absolut nimic. Īn plus, s-a ales cu tot felul de acuzaţii potrivit cărora şi-ar fi extins straturile de ceapă şi de varză printre pietrele funerare şi astfel ar fi profanat mormintele. Unii au spus chiar că printre răsadurile sale s-ar afla oseminte umane. Omul neagă īnsă cu vehemenţă. "Sus īn deal  vin unii şi mai taie animale. De acolo sīnt oasele care sīnt aduse īn cimitir de cīinii de prin zonă", se apără Radu Duţulescu.

Poze īn ziarele străine
Au venit o mulţime de evrei: din Israel, din America, dar şi din ţară, care au vrut să vadă cum arată mormintele strămoşilor lor. Au făcut măsurători, au promis că vor īmprejmui cu un gard nou, dar nici unul nu a făcut nimic.  Afacerea īncheiată īntre Mircea Rond şi Radu Duţulescu, parafată cu  acordul Fede­raţiei Comunităţilor Evreieşti de la Bucureşti, a ajuns şi īn paginile presei din Israel. Jurnaliştii israelieni de la "Maariv" au publicat o fotografie a lui Radu Duţulescu printre straturile de zarzavaturi şi, pornind de la starea deplorabilă īn care se află cimitirul din Rīmnicu Sărat, fac o analiză extrem de dură a situaţiei cimitirelor evreieşti din Romānia, acuzīndu-i chiar pe reprezentanţii comunităţii evreieşti.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU