Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2860 > Eveniment Nr. 2860 de luni, 10 decembrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Discursul despre fidelitate ŗi exercižiul trćdćrii

de BOGDAN OLTEANU
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Abandonaţi īn mizerie

Neglijenţa şi sărăcia continuă să facă victime. Vineri, trei copii din localitatea Costeşti au ajuns la spital după ce vecinii, īngroziţi de situaţia lor, au anunţat autorităţile. Copiii erau bolnavi şi subnutriţi, iar cel mai mic suferise arsuri de cīteva zile şi nu primise nici un fel de īngrijire medicală. Cel mai mare, īn vīrstă de opt ani, a fost găsit īn faţa bisericii din Costeşti, unde obişnuia să cerşească. Asistenţii sociali de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor s-au deplasat imediat la faţa locului şi i-au dus pe copii de urgenţă la spital.

Autorităţile iau īn calcul şi posibilitatea retragerii drepturilor părinteşti, dat fiind faptul că cei trei copii au fost lăsaţi nesupravegheaţi şi găsiţi īn condiţii mizere.

Lăsaţi nesupravegheaţi, bolnavi şi nemīncaţi
Copilărie măcinată de sărăcie şi mizerie. Este destinul unor copii īn vīrstă de trei, şapte şi, respectiv opt ani. Vineri, cei trei fraţi din localitatea Costeşti au ajuns la spital, bolnavi şi nehrăniţi, după ce cīţiva vecini au mers la Primărie şi au reclamat situaţia gravă īn care se aflau copiii. Imediat, respon­sabilii din Primărie au apelat Telefonul Copilului, pus la dispoziţie de Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului. Instituţia a desemnat cīţiva asistenţi sociali, care s-au deplasat la faţa locului şi care au constatat că reclamaţiile vecinilor sīnt īntemeiate. Doi dintre fraţi au fost găsiţi nesu­pra­vegheaţi īntr-o că­mă­ruţă insalubră şi fără nici o sursă de īncălzire. Cel mai mic dintre ei, īn vīrstă de numai trei ani, a suferit un accident, īn urma căruia s-a ars pe plită, dar nu a primit nici un fel de īngrijire medicală pīnă cīnd a fost transportat la spital, de către asistenţii sociali. Sora lui, īn vīrstă de şapte ani, avea pneumonie şi prezenta semne de subnutriţie. Cel de-al treilea frate, īn vīrstă de opt ani, a fost descoperit īn faţa bisericii din Costeşti, unde obişnuia să cerşească.

Părinţii riscă să fie decăzuţi din drepturi
Cei trei fraţi au fost lăsaţi nesupravegheaţi de părinţi, care erau plecaţi la muncă īn sat. Copiii au fost imediat ridicaţi de către autorităţi, prin dispoziţie de plasament de urgenţă şi transportaţi la Spitalul Judeţean. Cel mai mic dintre ei a fost internat la Unitatea de Primire Urgenţă, iar ceilalţi doi la Pediatrie. La ieşirea din spital, cei trei micuţi vor fi daţi īn īngrijirea unui asistent maternal profesionist. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au iniţiat deja o anchetă şi, īn funcţie de rezultate, vor stabili dacă părinţii vor fi decăzuţi sau nu din drepturi. Asistenţii sociali se vor deplasa din nou la domiciliul copiilor şi vor īncerca să afle mai multe detalii despre situaţia familială. Īn plus, şi părinţii vor fi supuşi unei evaluări psihologice.

De vină sīnt părinţii
Psihologul Carmen Nuţulescu, directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, spune că părinţii sīnt principalii responsabili de situaţia gravă īn care au ajuns copiii. "Cīnd echipa mobilă a ajuns la faţa locului, doi dintre copii erau acasă, bolnavi, fără mīncare şi vreo sursă de căldură. Dată fiind situaţia lor, copiii au fost imediat transportaţi la Spitalul Judeţean, pentru a primi īngrijiri medicale. Cel mai probabil, vor fi ulterior plasaţi la un asistent maternal profesionist. Vom efectua evaluarea psiho-socială a familiei şi se va discuta cu părinţii, pentru stabilirea exactă a situaţiei familiale. Īn funcţie de rezultatul anchetei sociale, vom stabili dacă vor fi decăzuţi din drepturile părinteşti.
Din cīte cunoaştem pīnă la ora actuală, situaţia financiară a familiei este extrem de precară, motiv pentru care, probabil, părinţii i-au lăsat nesupravegheaţi şi au plecat la muncă", a explicat psihologul Carmen Nuţulescu.
Corina RĂCHIŢEANU
Cristina DINULESCU

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU