Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2839 > Eveniment Nr. 2839 de joi, 15 noiembrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 16

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Ignoranţa dăunează grav sănătăţii!


Miracolul vindecător E 112

Formularul se găseşte la casa de asigurări şi poate fi accesat de orice persoană care are nevoie de īngrijire medicală īn străinătate

articol de: Corina Răchiţeanu
Miracolul vindecător E 112
 
Numărul persoanelor care au nevoie de tratamente īn străinătate este īn continuă creştere. Familiile īncearcă cu disperare să facă rost de bani pentru operaţii costisitoare şi nu īntotdeauna reuşesc să strīngă sumele respective īn timp util. Se organizează campanii de presă, se apelează la cetăţenii mai īnstăriţi, īn speranţa că viaţa unui om poate fi salvată. Īn pofida acestor eforturi uriaşe, Ministerul Sănătăţii nu mişcă un deget. Īn schimb, nu conteneşte să lungească liste kilome­trice de aşteptare cu bolnavi ale căror vieţi atīrnă de un fir de aţă.
Mai mult, deşi avea posibilitatea să ajute măcar jumătate dintre aceşti copii, a ascuns sau poate doar a neglijat un formular european adoptat de la īnceputul acestui an, prin care este obligat să preia o mare parte din cheltuielile pentru tratamentele efectuate īn străinătate. Este vorba de formularul E 112, prin care bolnavii care nu pot fi trataţi īn ţară pot merge la un spital din străinătate, pe banii proveniţi din asigurările de sănătate.

Formularele se găsesc la C.J.A.S. de la īnceputul anului
Deşi reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au fost informaţi despre existenţa formularului E 112, pīnă acum nu au īndrăznit să īi aducă la cunoş-tinţă asiguraţilor. Formularul european, denumit E 112,  poate salva vieţi, iar prin completarea acestuia bolnavul poate beneficia de tratament īn orice unitate me­-dicală din spaţiul Uniunii Europene, iar costurile sīnt suportate īn mare parte din fondul asi­-gurărilor de sănătate. Formularul dă dreptul la tratament īn străinătate doar īn cazul īn care īn Romānia nu există posibilitatea de a trata acea afecţiune. Sau poate fi folosit pentru persoane care au nevoie de continuarea unor tratamente īn afara ţării, īn cazul unor afecţiuni grave, cum sīnt cele oncologice. Numai că Ministerul Sănătăţii nu a transmis Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate o listă a bolilor care nu pot fi tratate īn ţară.

Tratamente īn străinătate  din fondurile de asigurări
Prin urmare, dacă un pacient consideră că trebuie să meargă īn străinătate la tratament, responsabilii C.J.A.S. sīnt obligaţi să verifice dacă tratamentul respectiv nu se poate face īntr-unul dintre judeţele ţării. Abia apoi, formularul E 112 poate fi completat pentru orice persoană care cotizează la fondul unic al asigurărilor de sănătate şi care are nevoie de tratament, de o intervenţie chirurgicală care nu se efectuează īn ţară. Īncă de la īnceputul acestui an, odată cu aderarea Romāniei la Uniunea Europeană, formularul se află la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru a putea fi solicitat de către persoanele care au nevoie de el pentru formalităţile de tratament medical īn afara ţării, aşa cum se procedează īn toate ţările membre ale UE. Numai că reprezentanţi C.J.A.S. mai susţin că este nevoie şi de avizul unei comisii din Ministerul Sănătăţii Publice, care să īntărească faptul că īn Romānia nu există posibilitate de tratament.

O singură persoană s-a interesat de formular

Cel mai probabil, familiile bolnavilor aflaţi īn această situaţie nu ar fi dat īnapoi, dacă ar fi avut cunoştinţă de existenţa acestei posibilităţi. Nina Mihai, medicul-şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, infirmă faptul că s-ar fi ţinut "la secret" acest formular. "Īn urmă cu cīteva luni, la C.J.A.S. s-a prezentat mama unui copil cu probleme neurologice, care s-a interesat de formular. I-am oferit toate informaţiile pe care le aveam, dar nu s-a mai īntors pentru continuarea procedurii. Oricum, nu este un formular care poate fi utilizat pentru orice problemă de sănătate. Sīnt cazuri foarte grave īn care poate fi folosit. Este ceva mai complicat, avīnd īn vedere că Ministerul Sănătăţii nu ne-a transmis o listă a bolilor care nu pot fi tratate īn Romānia", mai spune dr. Mihai.

Chirurgul Irinel Popescu spune că formularul e utilizat īn celelalte ţări membre UE
Prezent ieri la o conferinţă de presă organizată de Partidul Conservator Buzău, renumitul chirurg Irinel Popescu a recunoscut că īn Romānia formularul E 112 este īncă o necunoscută, chiar dacă la nivel european este utilizat de o bună perioadă de timp.
Medicul mai spune că tehnica este cunoscută şi īn Israel şi că autorităţile medicale din Romānia ar trebui să se preocupe mai mult.
"Este o şansă mare pentru persoanele care nu pot fi tratate īn Romānia şi care trebuie neapărăt īngrijite īntr-un spital dintr-o ţară a Uniunii Europene. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ar trebui să dea directive clare Caselor Judeţene, pentru ca bolnavii să fie trataţi peste hotare", a explicat medicul Irinel Popescu.

Nina Mihai, medic-şef C.J.A.S.
"Īn urmă cu cīteva luni, la C.J.A.S. s-a prezentat mama unui copil cu probleme neurologice, care s-a interesat de formular. I-am oferit toate informaţiile pe care le aveam, dar nu s-a mai īntors pentru continuarea procedurii."

 

COMENTARII

Costesti:
Situatiile de urgenta nu sunt insa definite in statele UE,
Tot mai multi romani profita de cardul european de asigurari de sanatate, care costa doar patru lei, pentru a se trata in strainatate. Desi cardul permite doar tratamente in caz de urgenta pe teritoriul statelor Uniunii Europene, romanii reusesc, cu ajutorul medicilor din UE, sa beneficieze de diverse interventii chirugicale. Decontul este facut catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din tara noastra, care s-ar putea trezi, la sfarsitul anului, cu o nota de plata uriasa. Cardul european de asigurari de sanatate permite cetatenilor romani sa beneficieze de servicii medicale care devin necesare pe perioada deplasarii intr-un stat membru al Uniunii Europene. Mai exact, romanii pot primi asistenta medicala doar in situatii de urgenta. Situatiile de urgenta nu sunt insa definite in statele UE, fiecare tara avand propriile reguli pentru acestea.
unu:
intrebare
De ce se cere la voi adresa de mail iar la alte publicatii nu prea ?
mihart bogdan:
coruptia
sufar de o boala rara,am nevoie de un tratamant in italia la clinica de tumori din milano unde mam si prezentat pentru consultatie.am fost la c.n.a.s. gorj pentru formularu E112,dar am fost,,descurajat,, complet cand mi sa spua ca nul voi obtine sub nici o forma asa cum nu la mai obtinut nimeni din judet.nu am ,leac, pentru boala mea in romania,la milano la clinica de tumori mi sa garantat ca voi reusi acel tratament.CUI SA MA ADRESEZ?
cirlig dumitru:
vreau sa stiu
am un nepotel diagnosticat cu tetrapareza spastica si din cite stiu eu la noi in tara nu se poate vindeca aceasta booala vreau sa stiu daca acest certificat E112 ma poate ajuta cu ceva as dori un raspuns din partea celor care stiu mai multe decit mine va multumesc
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU