Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2827 > Eveniment Nr. 2827 de joi, 1 noiembrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 14

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Şoselele invadate de beţivani


Pasiunea pentru volan şi pentru pahar, īn acelaşi timp, a unor şoferi īncarcă īn mod constant listele de şedinţă ale instanţelor de judecată.
Zeci de dosare penale ale unor şoferi prinşi băuţi īn trafic se īnghesuie zilnic pe birourile judecătorilor care trebuie să pronunţe condamnări pe bandă rulantă.

Instanţele, asaltate de dosare

La Judecătoria Buzău s-a ajuns īn situaţia ca īntr-o singură şedinţă un complet de judecată să aibă de soluţionat 7-8 dosare pentru infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, infracţiuni care sub denumirea generică ascund aventurile bahice ale unor şoferi care nu doar au gustat un şpriţ, ci au īntrecut măsura şi au avut ghinionul să fie traşi pe dreapta de poliţiştii de la circulaţie. Codul Rutier prevede īn art.87. alin 1: "Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o īmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur īn sīnge se pedepseşte cu īnchisoare de la 1 la 5 ani".

Teribilismul īn top

Majoritatea celor care se īncadrează īn acest text de lege şi ajung īn poziţia de inculpat sīnt tineri cu vīrste de 18-25 de ani, dar magistraţii spun că şi cei mai īn vīrstă, care īn mod normal ar trebui să conştientizeze mult mai mult pericolul. Tot din categoria teribiliştilor provin cei mai mulţi dintre autorii unor accidente de circulaţie mai mult sau mai puţin grave, care ajung mai īntīi la Poliţie pentru cercetări.

"Tulburelul" le dă curaj

Dacă īn instanţă ajung numai cazurile īn care este depăşită limita de alcoolemie prevăzută īn lege, Poliţia se confruntă la rīndul său cu mult mai multe cazuri de şoferi băuţi īn trafic. De ceva vreme, media săptămīnală este de aproximativ 20 de conducători auto care pică testul fiolei. Īn această perioadă, cunoscută ca "vremea tulburelului", cīnd se face vinul şi īn mai toate gospodăriile de la ţară funcţionează cīte o mică distilerie pentru ţuică, nu este zi īn care poliţiştii să nu īntocmească cīte un proces verbal pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. Nu toţi cei care ajung să dea cu subsemnatul sīnt opriţi īn trafic īn urma unor controale ale poliţiştilor. Au fost şi cazuri īn care şoferii băuţi s-au dat singuri de gol pentru că maşina pe care o conduceau se deplasa sinuos. Tot pentru că şoseaua nu le mai ajungea, alţii au ajuns cu autoturismul īn şanţ.

Sancţiuni drastice

Sancţiunile sīnt considerate destul de aspre īn ambele situaţii īn care şoferii se īncumetă să plece cu maşina, deşi se află sub influenţa alcoolului. Īn cazul contravenţiilor amenzile sīnt usturătoare, iar dacă īmbibaţia alcoolică impune īn-tocmirea unui dosar penal, iar pedeapsa poate duce pīnă la privarea de libertate. Īn ambele cazuri şoferii devin pietoni. Permisul este suspendat, iar pentru redobīndirea lui este nevoie de susţinerea unui nou examen de cunoştinţe legislative. Cu toatea acestea, cel mai mare pericol este cel de a se produce accidente grave īn care īşi pot pierde viaţa şi cei nevinovaţi.
Laurenţiu MARINOV

 

COMENTARII

Romana:
sosele terorizate de betivani...
Groaznic sa pierzi un membru de familie in urma unui accident cauzat de un sofer care a consumat alcool. Este un subiect important care preocupa si guvernul olandez in acest moment. Momentan in toata media olandeza se discuta aprobarea unui aliniat nou la normele transportului. Din toate partile se propune ca soferului care la un control rutier a fost prins pentru a II-a oara cu un pahar de. Pentru obtinerea unui nou carnet persoana in cauza va fi obligata sa dea din nou examen de conducere. Ideea mea este ca chiar de la primul control carnetul sa fie ridicat fara drept de un nou examen. In acest fel vor fi mai putine accidente care distrug multe familii, mai putine griji pentru parintii tinerilor salbatici care cred ca au dreptul sa faca ce vor fara sa tina cont de absolut nimic si in acelas timp strazile vor fi mult mai libere, dorinta fiecarui cetatean normal.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU