Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2827 > Eveniment Nr. 2827 de joi, 1 noiembrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 14

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Pistă nouă, avioanevechi

articol de: Laurenţiu MARINOV
Pistă nouă, avioanevechi
 

Peste 200 de aviatori militari au revenit acasă la Buzău după ce timp de doi ani au fost trimişi să zboare īn alte unităţi din ţară. Ieri, la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene "Aurel Vlaicu " a fost tăiată panglica inaugurală a pistei modernizate şi a noilor instalaţii aferente, ocazie cu care piloţii şi personalul tehnic ce au fost dislocaţi la Ianca şi apoi la Bacău s-au īntors īn unitate, unde vor putea să īşi efectueze misiunile de instrucţie. A fost o ceremonie la care au participat oficiali din diferite structuri ale aviaţiei militare, civili din administraţia locală şi invitaţi străini. Acum aerodromul are dotări, dar nu şi avioane, piloţii fiind nevoiţi să urce īn continuare la manşa vechilor aparate de zbor.

Pista şi radarele sīnt compatibile cu standardele NATO

Modernizarea aerodromului Boboc s-a desfăşurtat īn cadrul programului "Ghidul", ce le-a inclus şi pe cele de la Cīmpia Turzii şi Feteşti. Proiectul a vizat dotarea cu echipamente de radionavigaţie şi aterizare dintre cele mai moderne, care permit utilizarea pistei īn chiar şi īn cele mai grele condiţii meteo. Pista a rămas la dimensiunile iniţiale, īnsă a fost īnălţată şi dotată cu un sistem de balizaj de ultimă oră. Valoarea globală a investiţiei la aerodromul de la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc s-a ridicat la 15,35 milioane de euro. Investiţia merită īnsă, spun oficialii militari prezenţi la evenimentul de ieri, pentru că orice aviator din ţară a trecut sau trece īn mod obligatoriu pe la Şcoala de Aplicaţie.

Tinerii piloţi, principalii beneficiari

Principali beneficiari sīnt tinerii piloţi, dar şi studenţii Academiei Forţelor Aeriene de la Braşov care īnvaţă tainele zborului la Boboc.
"Noua pistă şi instalaţiile aferente contribuie extrem de mult la realizarea zborurilor de instrucţie īn această locaţie. Toate aceste instalaţii sīnt mo-
derne, de ultimă oră. Prima noastră misiune de instrucţie va avea loc īn zilele următoare", a declarat generalul locotenent Constantin Croitoru, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, cel care a tăiat panglica inaugurală. Dată fiind compatibilitatea cu standardele NATO şi faptul că orice aeronavă militară poate ateriza acum īn condiţii de maximă siguranţă, comandanţii aviaţiei militare au īn vedere şi găzduirea unor misiuni internaţionale. "O misiune internaţională se va desfăşura cīt de curīnd, pentru că o parte dintre exerciţiile internaţionale se vor muta şi pe acest aerodrom, condiţiile fiind optime aici. Aş vrea să nu fiu exculsivist şi să afirm că este cea mai bună pistă a aviaţiei militare, dar este una dintre cele mai bune atīt militare cīt şi civile", a spus la finalul ceremoniei şeful forţelor aeriene din Romānia.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU