Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2819 > Eveniment Nr. 2819 de marti, 23 octombrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 13

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Piste pentru biciclişti īn tot oraşul

articol de: Iulian Gavriluţă
Piste pentru biciclişti īn tot oraşul
 
Ca mai toate oraşele europene, şi Buzăul va trebui să fie dotat cu piste moderne pentru biciclişti. Primăria promite efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru a găsi cele mai bune soluţii, ţinīnd cont de situaţia dificilă a carosabilului şi a trotuarelor municipiului. Autorităţile locale sīnt obligate pīnă la sfīrşitul anului viitor, potrivit unui proiect de hotărīre de guvern, iniţiat de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, să amenajeze piste pentru biciclişti care să īndeplinească condiţiile europene īn domeniu.

Criterii şi criterii
Proiectul vizează ca, prin modificarea documentaţiilor de urbanism, pistele să devină obligatorii şi nu doar facultative, aşa cum era pīnă acum. Din cauza conformaţiei stradale specifice municipiului, edilii trebuie să ţină cont de anumite criterii: intensitatea traficului, numărul de locuitori,  suprafaţa minimă obligatorie a pistei, amplasarea (pe trotuar sau carosabil). Viceprimarul Constantin Ionescu spune că toate proiectele care sīnt īn desfăşurare la ora actuală au īn vedere amenajarea pistelor pentru biciclişti: "Deja, īn cartierele Mihai Viteazu şi Poştă, proiectanţii au prevăzut pentru arterele principale piste speciale pentru biciclişti. Īn Buzău vom īncepe un studiu de trafic şi fezabilitate pentru a găsi cele mai bune soluţii īn acest sens."

Vom trăi şi vom vedea
Dacă autorităţile promit ca posesorii de velocipede să aibă şi ei drumul lor, rămīne să vedem cum vor fi ele realizate īn fapt, pentru că avem experianţa asfaltărilor şi a veşnicelor săpături post-cīrpire. Nici cu educaţia pietonală nu ne mīndrim, dar despre cea a bicicliştilor, ce să mai vorbim. Fără o campanie potrivită īn acest sens, ne vom trezi nu numai cu maşinile parcate pe acele piste speciale pentru biciclişti, dar şi cu pietonii "atraşi" de netezimea acestora. Dacă la noi mersul cu bicicleta īn municipiu era un chin, īn caz că nu era o practică periculoasă, sperăm ca acel clasic "suit īn autobuz cu bicicleta" pentru scurtarea drumurilor să rămīnă istorie. Realizarea obligatorie a pistelor pentru biciclişti este cu atīt mai grea cu cīt municipiul este sufocat de maşinile parcate ilegal, de copacii care īngustează trotuarele, dar şi de diferitele contrucţii pe care le găseşti īn cale. Pīnă cīnd nu vom avea parcări suficiente pentru maşini şi carosabil curăţat cu simţ de răspundere, pistele pentru biciclişti rămīn un vis frumos, pentru un oraş civilizat.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU