Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2817 > Eveniment Nr. 2817 de sambata, 20 octombrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 12

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

RĂZMERIŢĂ LA FABRICA DE SCAUNE DIN SPĂTARU

articol de: Iulian GAVRILUĪŢĂ
RĂZMERIŢĂ LA FABRICA DE SCAUNE DIN SPĂTARU
 
Un conflict spontan de muncă a izbucnit ieri la punctul de lucru al firmei "A-Z Import-Export sofa and chair S.R.L." din Spătaru. Angajaţii nemulţumiţi au protestat că nu şi-au mai primit salariile de 2 luni şi pentru condiţiile mizere īn care lucrează. Ei au fost nevoiţi să protesteze īn faţa gardului īncuiat pe dinăuntru. Nici un reprezentant al firmei nu s-a deplasat printre protestatari pentru a discuta cu salariaţii.

Nemulţumiri mai vechi
Nemulţumirile salariaţilor firmei "A-Z" au ceva vechime, dar acum le-a ajuns "cuţitul la os", după cum ne declară Stelian Nistor, unul dintre grevişti: "Īşi bate joc de noi de prea multă vreme, ne duce cu vorba că ne dă banii, nu mai putem răbda". Potrivit Legii 168/1999, articolul 3, privind soluţionarea conflictelor de muncă: "Salariaţii şi unităţile au obligaţia să soluţioneze conflictele de muncă prin buna īnţelegere sau prin procedurile stabilite de lege." La punctul de lucru al firmei de la Spătaru, nici un membru din conducerea unităţii nu a vrut să stea de vorbă cu salariaţii, preferīnd să īncuie porţile şi să transmită prin paznici ordinul "să nu lase pe nimeni dintre grevişti, ci doar pe cei care vor să muncească", ne declară Iuliana Pascu, muncitoare din cadrul unităţii.

Obişnuinţă sau īntīmplare?
Există, īn ultimul timp, firme care īnţeleg greşit modul de a relaţiona cu angajaţii şi tratează cu indiferenţă aproape orice solicitare ce vine din partea acestora. De asemenea, au fost cazuri de accidente la locul de muncă, care au fost muşamalizate prin simpla prezentare a fişei de protecţia muncii semnată orbeşte de cel īn cauză. Condiţiile de muncă, īn aceste cazuri, sīnt sub nivelul minim de civilizaţie şi siguranţă, ceea ce face ca lucrul să se desfăşoare mereu sub ameninţarea unui posibil accident de muncă. Gabriela Pintea, angajata firmei, spune despre condiţiile inumane īn care au fost nevoiţi să muncească atīta timp: "Indiferent de anotimp, noi am muncit īn condiţii mizere, cu şobolani şi īn frig. Deşi ne-au vīrīt sub nas fişele de protecţia muncii, pe care le-am semnat, mereu am trăit cu frica unui posibil accident ce ni se poate īntīmpla. Am zis că trecem peste toate numai să ne dea salariile, dar văd că am răbdat degeaba." Problema nu este aşa simplă, deoarece nici salariaţii nu sīnt atenţi īn momentul cīnd semnează contractele de muncă şi astfel nu au cum să-şi cunoască drepturile ce decurg din poziţia de angajat. Legislaţia īn vigoare prevede că neplata salariilor cuvenite poate duce la un conflict de drepturi şi nu de interese. Cazul prezentat nu este din păcate singular, care ar necesita o campanie din partea instituţiilor cu drept de control īn aspectele de muncă menţionate, īnainte de a se aştepta producerea unui accident grav de muncă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU