Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2817 > Eveniment Nr. 2817 de sambata, 20 octombrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 12

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Bolnavi pe drumuri

articol de: Loredana BĂLAN
Bolnavi pe drumuri
 
Conducerea Spitalului Municipal Rīmnicu Sărat vine cu o propunere menită să ajute persoanele bolnave, vīrstnice şi fără nici un ajutor. Pentru ca pensionarii măcinaţi de boală să nu mai fie puşi pe drumuri degeaba pentru adeverinţele eliberate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, reprezentanţii unităţii rīmnicene au īnaintat instituţiei o propunere. Conducerea spitalului cere īnfiinţarea la Rīmnic a unui birou, unde să fie detaşat un angajat al C.J.A.S., care să se ocupe de eliberarea adeverinţelor de asigurat pentru bolnavi. Medicii rīmnicenii spun că biroul ar putea fi amenajat īn cadrul Primăriei sau chiar la spital.

Ore īntregi de aşteptare pentru o adeverinţă
Pentru a se putea interna īn spital sau pentru a obţine medicamente gratuite ori compensate, atīt cei care locuiesc īn oraş, cīt şi bătrīnii din localităţile aflate la zeci de kilometri distanţă sīnt nevoiţi să facă drum pīnă la Buzău, pentru că numai de la C.J.A.S. pot obţine actele care li se cer la spitalizare. Ţinīnd cont de faptul că boala nu poate fi amīnată, medicilor rīmniceni le este teamă ca bătrīnilor fără aparţinători să nu li se facă rău pe drum, mai ales că la uşile birourilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate sīnt nevoiţi să stea ore īntregi pentru a obţine o adeverinţă de asigurat. Numai că drumul la Buzău nu este şi singurul pe care bolnavii trebuie să īl facă. Ei mai au de īndurat un chin, este vorba de statul la cozi la primăriile de pe raza comunelor īn care locuiesc sau la Administraţia Finanţelor Publice de unde trebuie să ridice adeverinţa care atestă faptul că nu deţin alte venituri impozabile.

Birou de adeverinţe amenajat la Rīmnic
Conducerea Spitalului Municipal Rīmnicu Sărat crede că toată această situaţie a fost  cauzată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care nu s-a gīndit la problemele la care i-a supus pe bieţii bolnavi. Astfel, reprezentanţii spitalului din Rīmnic solicită Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Buzău īnfiinţarea unui compartiment care să vină īn ajutorul bătrīnilor. "Cu bunăvoinţa Casei Judeţene de Asigurări, s-ar putea īnfiinţa pe līngă Primăria Rīmnicu Sărat un post de informatician, care să aibă un birou şi un calculator, care să permită emiterea acestor documente. Sīnt persoane vīrstnice care nu se pot deplasa la Buzău pentru obţinerea documentelor respective", explică directorul adjunct al Spitalului Municipal Rīmnicu Sărat, medicul Paul Rīnja.

Reprezentanţii C.J.A.S. nu pot da curs solicitării
Chiar dacă li se va pune la dispoziţie un birou īn localitatea de pe Rīmnic, reprezentanţii C.J.A.S. Buzău spun că nu pot da momentan curs cererii spitalului rīmnicean pentru că nu au un număr suficient de angajaţi care să acopere toate compartimentele existente: "Dacă va veni o solicitare din partea Spitalului Municipal Rīmnicu Sărat sau din partea Primăriei privind īnfiinţarea unui birou care se asigure toate serviciile la nivel de oraş, īn momentul de faţă nu avem posibilitatea de a o onora, nici dacă Primăria sau spitalul ne va oferi un spaţiu. Nu avem personal suficient. Personalul pe care īl avem la ora aceasta acoperă doar 60 la sută din personalul cu care noi ar trebui să lucrăm la nivelul Casei Judeţeane de Asigurări de Sănătate", ne-a spus medicul şef al
C.J.A.S., Nina Mihai.

Soluţia salvatoare īntīrzie să apară
Pīnă cīnd se va ajunge la o soluţie salvatoare, cei care au de īndurat atīt boala cīt şi drumurile şi statul la cozi sīnt bătrīnii lipsiţi de orice apărare. "Nu am putea să facem atītea drumuri, abia ne deplasăm de acasă pīnă īn oraş, la cumpărături, dar să facem atītea drumuri la Buzău pentru acte... Este foarte greu. Ne gīndim şi la cei care vin din alte comune, sīntem bătrīni şi ne descurcăm greu", ne-au spus cīţiva pensionari rīmniceni.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU