Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2811 > Eveniment Nr. 2811 de sambata, 13 octombrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 11

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Biserica din Stīlpu rămīne īn ruină

articol de: Iulian GAVRILUŢĂ
Biserica din Stīlpu rămīne īn ruină
 
Īn aprilie, a.c., cotidianul ŞANSA prezenta cazul bisericii monument istoric din comuna Stīlpu, ruinată de mafia constructorilor agreaţi de Ministerul Culturii şi Cultelor. Īn urmă cu 6 ani, s-a desfăşurat licitaţia, organizată de Ministerul Culturii şi Cultelor pentru ad­judecarea lucrărilor la biserica din Stīlpu. Licitaţia a fost cīştigată, ca mai toate de prin zonele astea, de firma S.C. Dedal Bahamat S.R.L. Cu un termen iniţial de finalizare a consolidării de restaurare de numai un an şi cu un ultim deviz de lucrare ce se ridică la suma de 4 miliarde de lei vechi, totul a fost tărăgănat de 7 ani, īntīrzierile fiind nejustificate, iar calitatea lucrărilor proastă.

Sesizat, de neregulile constatate, Ministerul răspunde cum ştie el
Ministerul Culturii, īn urma licitaţiei amintite, dă cīştig firmei gălăţene, S.C. Dedal Bahamat S.R.L., dar problemele īncep odată cu īncercarea de urmărire a traseului banilor, deoarece, banii din bugetul ministerului, nu fac nici un popas de control īn plan local, ci intră direct īn contul firmei. Singurii interesaţi cu adevărat de soarta bisericii lor au rămas cetăţenii comunei Stīlpu, care, prin fostul primar, Gheorghe Dumitrache, au sesizat Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputaţilor. Răspunsul dat de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, este nu numai sec, dar şi surprinzător, pentru conţinutul neadevărat al pretinselor "verificări" ministeriale: "Lucrările de consolidare a bisericii sīnt terminate īn totalitate şi biserica este scoasă din pericol iminent de prăbuşire, deci este salvată, urmīnd să fie finalizate lucrările de restaurare a arhitecturii, sistematizare verticală şi restaurare a zidului de incintă."

Rămīne cum am stabilit
Că nu este aşa, o dovedeşte realitatea, dar ce o fi văzut ochiul trimişilor ministeriali şi ai curţii de conturi, īn acest caz, rămīne un mister. Ultima palmă peste faţa bisericii de la Stīlpu este īnsă, adjudecată de finalul comunicatului ministerial (citiţi şi vă cruciţi!): "monumentul istoric Biserica din Stīlpu, acum este scos din pericol iminent de prăbuşire şi că, īn funcţie de fondurile alocate īn anul 2008, obiectivul ar putea să rămīnă īn Program doar īn condiţiile īn care Parohia şi Episcopia vor cofinanţa lucrările de restaurare, īn caz contrar urmīnd a fi scoasă din Program, iar fondurile Ministerului Culturii şi Cultelor să fie dirijate către un alt obiectiv din Program care este īn precolaps." Marius Constantinescu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural-Naţional, confirmă scoaterea obiectivului din categoria pericolului de precolaps, dar se arată īngrijorat de faptul că biserica ar putea să rămīnă īn acest stadiu: "Īntr-adevăr monumentul este scos din categoria de pericol de prăbuşire, dar vom vedea ce posibilităţi avem ca lucrările de restaurare să continue, ar fi păcat să rămīnă īn acest stadiu." Pīnă una alta, enoriaşii din Stīlpu privesc cu amărăciune biserica lor monument istoric nemaiavīnd nici o speranţă că va mai fi la fel de frumoasă cum a fost odinioară.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU