Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2792 > Eveniment Nr. 2792 de vineri, 21 septembrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 8

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

O fată de 12 ani şi-a reclamat tatăl că o obligă să se mărite

articol de: Laurenţiu MARINOV
Minorele obligate de părinţi să se căsătorească la vīrste foarte fragede īncep să ia atitudine. O fată īn vīrstă de 12 ani din Buzău s-a prezentat singură la Poliţie pentru a-şi reclama părinţii care au trimis-o de acasă pentru a locui la logodnicul ales de aceştia. Copila s-a īmpotrivit alianţei puse la cale de familie, iar singura cale de a scăpa a fost să īşi ia inima īn dinţi pentru a-şi denunţa părinţii. Poliţiştii au luat act de sesizarea fetei şi, la fel cum au procedat īn celelalte cazuri similare au īntocmit un dosar penal.
"Īn prezent, poliţişti din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale efectuează cercetări pentru stabilirea situaţiei de fapt. Minora a fost īncredinţată familiei şi s-a luat măsura informării Direcţiei Gene­rale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului," a declarat subcomisa­rul Florina Crucianu, pur­tătorul de cuvīnt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău. Īn soluţionarea acestui nou dosar vor fi analizate circumstanţele īn care s-a ajuns īn situaţia reclamată, dar greutate va avea şi raportul medico-legal. Fata a spus la poliţie că logodnicul la care au trimis-o părinţii nu s-a atins de ea şi că şi-a păstrat virginitatea.

Romii de la Rīmnicelu, cei mai tradiţionalişti

Poliţiştii au devenit deja obişnuiţi să ancheteze cazuri īn care minore, prove­­-ni­te īn special din comunităţi de romi, sīnt logodite īmpotriva voinţei lor, la vīrste de 12-13 ani. Situaţia cu care s-au confruntat acum este īnsă inedită,
īntrucīt īn celelalte cazuri nici una dintre fete nu a avut curajul să se plīngă, iar autorităţile au intervenit după ce s-au autosesizat. Localitatea unde s-au īnregistrat cele mai multe căsătorii īntre minori este comuna Rīmnicelu, unde există o numeroasă comunitate romă ce nu pare īncă dispusă să renunţe la astfel de practici arhaice īn numele tradiţiei. Subcomisarul Florina Crucianu are o situaţie exactă a dosarelor īn care au fost puşi sub acuzare atīt aşa-zişii logodnici ai fetelor, cīt şi părinţii acestora.  "De la īnceputul acestui an Poliţia municipiului Rīmnicu Sărat a instrumentat 34 de dosare penale īn care băieţii au fost cercetaţi sub aspectul săvīrşirii infracţiunii de act sexual cu un minor, iar taţii acestora şi cei ai fetelor pentru instigare la săvīrşirea acestei infracţiuni. Majoritatea dosarelor au fost finalizate şi īnaintate Parchetului de pe līngă Judecătoria Rīmnicu Sărat."  
Medicii ginecologi de la Rīmnicu Sărat au asistat la naştere mai multe fete cu vīrste de sub 14 ani din aceeaşi comunitate şi, fără să le facă plăcere, au devenit experţi īn astfel de operaţii.  

Protecţia Copilului a aflat de la poliţie
Reprezentanţii Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului spun că īncearcă să stăvilească fenomenul prin tot felul de acţiuni. Rezultatele īnsă īntīrzie īncă să apară, chiar dacă īmpreună cu poliţiştii fac controale peste controale la faţa locului.
Despre recentul caz īn care tīnăra īn vīrstă de 12 ani, din Buzău de această dată, s-a īm­potrivit logodnei forţate, DGASPC a aflat de la poliţie şi nu a făcut nici un comentariu. Carmen Nu­ţu­les­cu, director adjunct al instituţiei, nu a fost ieri dispusă să ofere un punct de vedere. Nici ea, nici directorul general Marioara Popa nu au fost de găsit la sediu. Contactată telefonic, Carmen Nuţulescu s-a scuzat spunīnd că este īntr-o şedinţă şi nu poate vorbi.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU