Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2267 > Eveniment Nr. 2267 de vineri, 30 decembrie 2005  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Scandalurile din învățămînt, efect și al ignoranței profesorilor:


Dascălii au strigat mult și s-au ales cu puțin

Statutul cadrelor didactice, o lege necunoscută de beneficiarii ei

articol de: Sorin DINCO
Dascălii au strigat mult și s-au ales cu puțin
 
Profesorii nu își cunosc drepturile legale, ignoranța le joacă feste atunci cînd ies pe cîmpul de luptă sindicală, iar elevii sînt mai democrați decît dascălii de la catedră. Concluzii trase la sfîrșit de an, atît de sindicaliști, cît și de autoritățile din învățămînt. În 2005, profesorii au strigat mult și s-au ales cu puțin. Ca de obicei, s-ar putea zice...
Discuțiile publice pe proiectele de legi, ignorate
Deși pe site-ul Ministerului Educației apar de mulți ani, regulat, proiecte de legi și de ordine de ministru supuse dezbaterii publice, înainte de a fi promulgate, abia în decembrie 2005 conducerea Inspectoratului Școlar Județean Buzău a reușit să strîngă, într-o ședință inedită, părerile cadrelor didactice referitoare la posibilele modificări în legislația școlilor. Concluzia inspectorului școlar general adjunct Dumitru Ene este că dacă profesorii și-ar studia mai atent drepturile, nu s-ar expune atît de ușor situațiilor neplăcute generate în mediul școlar. Ședința a fost un eveniment cu totul special, pentru că, pentru prima dată, profesorii buzoieni și-au spus cuvîntul public despre imperfecțiunile legilor care îi guvernează.

O grevă și niște fărîme de drepturi
După 22 de zile de grevă generală, dascălii s-au ales cu foarte puțin: un procent de aproape 4% din PIB, pentru educație, și o creștere salarială de aproximativ 1,2 milioane lei, din septembrie 2006. Conform promisiunilor, salariile lor vor crește, din ianuarie, cu 5,5%, iar din septembrie 2006 cu încă 6%, avantajați, se zice, fiind profesorii cu mai puțină vechime și debutanții. Creșterea medie după data de 1 septembrie va fi de aproximativ 1,2 milioane lei (120 RON). Creșteri salariale destul de mici, dar cu eforturi foarte mari, menținerea titularizării în învățămînt și plata sporurilor salariale neacordate conform legii sînt, deocamdată, cîștigurile teoretice ale sindicaliștilor din educație, în anul 2005. În ciuda promisiunilor, mai au încă de luptat să le transforme în realitate.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU