Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2766 > Eveniment Nr. 2766 de miercuri, 22 august 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 4

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Lecţie de bun simţ nemţesc

articol de: Iulian GAVRILUŢĂ
Deja devenită tradiţie īn rīndul militarilor germani, munca voluntară īn Cimitirul Eroilor din oraş a reīnceput. Īntre 16-29 august, a.c., 12 militari germani se vor īngriji, ca īn fiecare an, de mormintele şi aleile din cimitir uitate de autorităţile locale. Īn spiritul binecunoscutei discipline germane, militarii germani, conduşi de locotenent-colonelul Hans - Jurgen Bindernagel, s-au apucat de reparat aleile dintre mormintele unde-şi dorm somnul de veci soldaţii germani din Regimentul 38 Aviaţie Vīnătoare şi Bombardament (Luftwaffe), originari din oraşul Jever, Germania. Activitatea a fost posibilă datorită acordului dintre Guvernul Romāniei şi Guvernul Republicii Federale Germania, ratificat prin Legea nr.170/1997. Veniţi pentru a şasea oară īn Buzău, militarii germani vor avea pe līngă activitatea principală de īngrijire a mormintelor şi vizite la obiective culturale şi turistice din Buzău şi alte judeţe.

Morţii tuturor
Cu toate că īn acordul dintre guvernele Romāniei şi Germaniei este vorba despre īngrijirea mormintelor de război germane din ţară şi cele romāneşti din Germania, numai germanii īngrijesc mormintele din ambele ţări. Nici un soldat romān nu a dat o sapă la mormintele soldaţilor romāni din Germania. Mai trist şi revoltător este īnsă faptul, dacă ne gīndim mai bine, că responsabilii locali nu fac nimic vizibil pentru īngrijirea cimitirului, cu toate că pe hīrtie se alocă mereu fonduri pentru astfel de activităţi. Deşi o fac voluntar şi gratis, īn timpul concediului de odihnă personal, militarii germani fac alei şi printre mormintele soldaţilor romāni, unguri şi de alte naţionalităţi, vecine cu ale conaţionalilor. Ne īntrebăm, dacă aleile erau aşa cum trebuie să fie īntr-un oraş civilizat şi european, ce mai aveau de făcut germanii?

Disciplinaţi, galanţi'
Tabăra este organizată de Asociaţia Germană pentru Īngrijirea Mormintelor de Război, iar toţi militarii germani au fost selecţionaţi doar pe bază de voluntariat. Locotenent-colonelul Hans Jurgen explică īn modul de gīndire tipic german, că este absolut normal şi firesc să cureţe şi mormintele militarilor căzuţi: "Sīnt aproape 1.500 de soldaţi căzuţi aici, de diferite naţionalităţi, ale căror morminte le īngrijim īn fiecare an". Mai tineri sau mai īn vīrstă, militarii germani fac īn fiecare an cīte ceva pentru mormintele din Cimitirul Eroilor, īn timp ce autorităţile locale lasă īn paragină monumentele din cimitir, dar nu uită ca din cīnd īn cīnd să se afişeze, de sărbători, cu cīte o coroană de flori pusă la capul celor căzuţi īn război. Ar trebui ca autorităţile locale să se gīndească la o formulă oficială de angajare permanentă a militarilor germani, poate doar aşa ar arăta şi Cimitirul Eroilor mai bine. Sau ar trebui să īnveţe despre cum se poate turna beton īn stil german, rezistent mai mult timp, doar cu un grup restrīns de oameni, fără "pauze lungi şi dese".

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU