Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2746 > Eveniment Nr. 2746 de luni, 30 iulie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 1

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Cartier rezidenţial pentru orice buzoian

articol de: Florina ARGHIR POPESCU
Primăria este gata să pună īn aplicare un proiect imobiliar care va influenţa major extinderea, dar mai ales dezvoltarea socio-economică a oraşului. Pe cele 44 de hectare aflate la ieşirea oraşului spre localitatea Verneşti, līngă show-room-ul "Elcar Gid", va fi aplicată o soluţie de sistematizare care va īmbina segmente de locuire īn regim rezidenţial, locuinţe colective şi locuinţe īn sistem ANL cu segmente de industrie nepoluantă, zone de agrement, culte şi alte funcţiuni complementare. Cel mai important aspect este că administraţia locală mizează pentru dezvoltarea proiectului respectiv pe fonduri structurale de la Uniunea Europeană şi nu ia deloc īn calcul o posibilă asociere prin participaţiune cu vreun investitor, fapt care, īn mod cert, va influenţa preţurile imobilelor īn zonă. Īn acest fel, autorităţile īncearcă să asigure şi claselor medii accesul la cumpărare, fie că va fi vorba de locuinţele īn regim rezidenţial, de cele colective sau de spaţiile comerciale ce vor fi construite īn zonă.

Īn septembrie, PUZ-ul va fi īnaintat Consiliului Local
Societatea "Proiect" S.A. a finalizat de curīnd planul urbanistic zonal preliminar pentru zona respectivă, urmīnd ca pe parcursul lunii august să fie definitivată īntreaga documentaţie, aşa īncīt să poată intra pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Municipal din luna septembrie. Pe o suprafaţă de 44,4, sīnt prevăzute zone de locuire īn regim rezidenţial, locuinţe colective şi locuinţe īn regim ANL, zone de industrie nepoluantă, servicii, depozitare, birouri şi sedii de instituţii.  Locuinţele din zona rezidenţială a cartierului respectiv vor avea un regim de īnălţime S+P+1+M, blocurile de locuinţe vor fi construi­te cu trei şi şase etaje, plus mansardă, īn timp ce locuinţele ANL vor avea toate trei etaje şi mansardă. Zona cu dotări edilitare va fi situată la marginea cartierului, līngă prundul Buzăului. Līngă zona de agrement este proiectată zona destinată cultelor şi activităţilor culturale.

Terenurile se vor vinde la licitaţie
Pīnă īn prezent, există certificate de urbanism eliberate pentru circa 140 de solicitanţi de terenuri īn zona rezidenţială a cartierului, care va avea avea o suprafaţă de 89.719 metri pătraţi, cu o capacitate de maxim 200 de locuri de case. " Certificatul de urbanism este practic un răspuns la īntrebarea solicitantului dacă terenul respectiv este sau nu pretabil unei construcţii şi nicidecum o aprobare pentru a construi. A nu se face confuzie īntre cele două aspecte! Practic, īn momentul de faţă oricine poate veni să solicite un certificat de urbanism, dreptul de a construi şi-l va cīştiga īn urma licitaţiei, care va fi organizată special pentru a vinde terenurile din zona rezidenţială. Aşa  că  la licitaţie poate participa oricine, indiferent de venituri sau categoria socială, noi eliberăm īn continuare certificate de urbanism". Deja, beneficiari ai certificatelor de urbanism sīnt persoane cu greutate: consilieri locali, politicieni, patroni cu ştaif, medici, avocaţi, etc. La licitaţie poate īnsă să se prezinteoricine, cum oricine poate solicita certificat de urbanism.

Acces doar pentru buzoieni
Participarea la licitaţie va fi īnsă condiţionată de anumite criterii, menite să asigure doar buzoienilor accesul īn zonă şi să instaureze o anumită disciplină īn ceea ce priveşte construcţia imobilelor, avīnd īn vedere că execuţia va fi efectuată īn regie proprie. "Fiecare proprietar de teren are dreptul să apeleze la ce firmă de construcţie doreşte, noi nu vom impune nici o firmă de construire. Condiţia pe care o vom impune noi va fi aceea ca īntreaga construcţie să nu depăşească mai mult de 40 la sută din suprafaţa terenului. Vor mai fi şi alte criterii de construire, care vor da, bineīnţeles, libertate beneficiarului, īnsă īn anumite limite care vor fi stabilite pentru a evita discordanţele", spune primarul Constantin Boşcodeală. De departe, cea mai importantă condiţie pe care va trebui să o īndeplinească fiecare dintre cei care vor dori să cumpere teren īn zona res­pectivă este aceea de a fi cetăţean al municipiului Buzău.

Fiecare va locui după statutul său social
Dincolo de asigurările primarului, conform cărora toţi buzoienii vor avea acces la terenurile respective, este de aşteptat totuşi să se  pună la bătaie orice metodă pentru obţinerea unui teren īn zonă, dat fiind faptul că indicele poziţiei sociale este dat, fără doar şi poate, de cartierul īn care locuieşti. Tocmai de aceea s-ar putea īntīmpla ca preţul pe metrul pătrat de teren să evolueze īn timpul licitaţiei şi īn acest fel să devină beneficiari doar persoanele cu posibilităţi financiare. Dincolo de toate, dezvoltarea locativă a oraşului va influenţa preţul apartamentelor, īn sensul că se vor crea mai multe posibilităţi ca fiecare să locuiască după venitul şi statutul său social.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU