Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2741 > Eveniment Nr. 2741 de marti, 24 iulie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Vīnătoarea drepturilor litigioase

articol de: Doru GHEORGHIADE
Sute de proprietăţi imobiliare au ajuns īn posesia unor "băieţi deştepţi" care au format adevărate sisteme de recuperare a aşa numitelor drepturi litigioase. Sīnt foarte multe exemple de romāni fără cunoştinţe, bani ori relaţii, posesori ale unor moşteniri de valoare, exprimate mai ales īn bunuri imobiliare, respectiv case bine poziţionate ori terenuri cu mare valoare de piaţă. Incapabile să le recupereze firesc, pe căile cele mai scurte ale legii, proprietarii de drept au fost nevoiţi să apeleze la un soi de recuperatori, oameni cu persuasiune şi cunoştinţe.

Primul pas - identificarea
Meseria de "vīnător de drepturi litigioase" a devenit foarte rentabilă īn momentul īn care s-a pus īn aplicare deja celebra Lege 10. La un moment dat, la instanţele de judecată s-au strīns sute, poate mii, de dosare de retrocedare. Cei mai mulţi dintre revendicatori, persoane fără pregătire juridică, īn majoritate bătrīne şi neputincioase, au fost nevoite să bată calea tribunalelor pentru a-şi recupera bunurile imobiliare. Un adevărat calvar, avīnd īn vedere modul īn care se face justiţie īn Romānia de azi. Aceşti mulţi oameni, nevoiţi să-şi caute dreptatea, sīnt o mană cerească pentru sus-numiţii vīnători. Īntreaga bază de date privind litigiile īn justiţie se află īn arhivele judecătorilor. Cele mai multe proprietăţi valoroase se află īn municipiul Buzău şi īmprejurimi sau īn jurul oraşelor, ori chiar īn interiorul lor. De bună seamă că "accesarea" respectivei baze de date poate fi făcută doar din interior, or la Buzău avem astfel de oameni, soţiile unor notari care se ocupă strict cu aşa ceva.

Pasul doi - agăţarea şi propunerea
Imediat identificate "victimele", urmează contactarea lor şi convingerea să vīndă litigiul. Contra unei sume care pare astrono­mică pentru un bătrīnel care n-are bani nici pentru medicamente şi īntreţinere. O sumă de 10.000 de euro, plus o clauză de īngrijire, pentru un proces pe un teren care valorează 1 milion de euro, este un exemplu elocvent. Astfel de īnţelegeri s-au făcut cu sutele, iar cīţiva recuperatori au făcut averi īn doar 5-6 luni.

Nimic ilegal, totul imoral
Desigur, īn procesul de convingere, "recuperatorul" nu ezită să-i explice "victimei" că, fără el, n-are nici o şansă să cīştige procesul. Cele mai multe victime acceptă fără ezitare propunerea, iar de aici, lucrurile se simplifică extraordinar. Procesul curge īn favoarea recuperatorului, iar victima este mulţumită că are frigiderul plin, īşi poate plăti īntreţinerea şi medicamentele, başca, are şi ceva bănuţi de coşniţă. Faptul că, totuşi, nu beneficiază de īngrijire pīnă la moarte, conform contractului, parcă nici nu mai contează. Īnsă aşa am putea afla cine sīnt adevăraţii proprietari ai unor terenuri de la marginea viitoarei autostrăzi şi a altor terenuri cu mare valoare de piaţă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU