Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2741 > Eveniment Nr. 2741 de marti, 24 iulie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Tabloul dezastrului

articol de: Alex LEONTE
Piaţa locală a produselor agricole īnregistrează creşteri semnificative īn ceea ce priveşte preţul cerealelor şi stagnări, deocamdată, la cel al animalelor. Efectele secetei prelungite, dar şi ale temperaturilor extreme īnregistrate, au făcut ca Oborul să fie din ce īn ce mai puţin animat, iar preţurile să crească.

Creşte numărul calamităţilor
Agricultorii au īnceput să ceară, deocamdată timid, decretarea stării de necesitate īn agricultură, dar ideea pare să nu fie agreată de reprezentanţii administraţiei, care motivează că nu ar fi afectate chiar toate zonele. Buzăul se numară, deja, printre unităţile administrative declarate calamitate pentru cerealele păioase, dar seceta prelungită şi temperaturile extreme din ultimele zile au īnceput să afecteze şi culturile de porumb şi floarea-soarelui. Inginerul Ion Enache, directorul adjunct al D.A.D.R. Buzău, a afirmat cu cīteva zile īn urmă că  "īn judeţul Buzău au fost depuse peste 450 de dosare pentru ob­ţinerea de despăgubiri ca urmare a secetei, dar este de aşteptat ca numărul lor să crească pentru că seceta afectează porumbul şi floarea-soarelui, culturile furajere şi chiar plantaţiile de pomi fructiferi şi viţă-de-vie".

Guvernule, salvează-ne!
Piaţa produselor agricole din judeţul Buzău reflectă fidel producţia scăzută de grīu, dar şi perspectiva unei proaste recolte de porumb şi floarea-soarelui. Duminică, activitatea din Obor a fost mai scăzută decīt de obicei. Desigur că şi temperaturile ridicate, chiar şi la orele matinale, i-au făcut pe unii să ezite să mai plece de acasă, mai ales cu animale, dar, cu siguranţă, posesorii de cereale sīnt īn aşteptarea creşterilor de preţuri care vor urma. Pe de altă parte, lipsa furajelor va face ca animalele să se vīndă ieftin. Agricultorii aflaţi īn Oborul din Buzău au declarat că este absolut necesară intervenţia Guvernului, prin acordarea de despăgubiri pentru zonele calamitate, pentru că altfel nu se va putea relua, īn toamnă, ciclul de producţie. Unii şi-au manifestat īncrederea că vor fi ajutaţi, alţii, dimpotrivă, s-au arătat nemulţumiţi de modul lent īn care se mişcă oficialităţile.

Preţuri mai mari
Spiridon Răileanu, administratorul Oborului, este de părere, la rīndul său, că tranzacţiile cu produse agricole sīnt īn scădere din cauza lipsei precipitaţiilor, dar şi a căldurii sufocante din ultima perioadă. Producătorii nu sīnd dispuşi să-şi vīndă acum cerealele aflate īn stoc din anii precedenţi, pentru că se aşteaptă, īn continuare, creşteri ale preţurilor. Porumbul şi floarea-soarelui s-au vīndut cu 140 de mii de lei dubla, cu 30 de mii de lei mai mult decīt īn urmă cu o lună, ceea ce īnseamnă o creştere de peste 25%. Grīul, vechi sau nou, a fost o raritate īn Obor şi s-a vīndut rapid. Puţinele animale pe care proprietarii s-au īncumetat să le transporte īn Obor n-au prea avut cumpărători şi din cauza lipsei furajelor, dar mai ales pentru că preţurile lor au rămas pe loc, deşi cerealele au crescut.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU