Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2719 > Eveniment Nr. 2719 de joi, 28 iunie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Cacialmaua aviară

Autoritățile nu au nici un înscris care să certifice că virusul H5N1 a fost cu adevărat prezent la Buzău

articol de: Doru GHEORHIADE

Între două inundații și o vijelie, România anului 2006 a fost marcată de ceea ce s-a numit generic "criza gripei aviare". Astăzi, din ce în ce mai multe voci, inclusiv de la Buzău, încearcă să afle cît ne-a costat aviara și cine a cîștigat sume colosale în sus numita criză. Noul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeș, a declarat public că el n-a găsit, la ministerul pe care-l păstorește, nici un document din care să rezulte că temutul virus H5N1 a fost, cu adevărat, prezent în România. Fostul ministru al Agriculturii, acum președinte executiv la P.L.D., Gheorghe Flutur, spune că buletinele de analiză care consfințesc prezența H5N1 se găsesc la Autoritatea Sanitar-Veterinară.

La rîndul său, liderul P.S.D., Mircea Geoană, declara, nu mai departe de ieri, că e necesară constituirea unei comisii parlamentare care să verifice cele semnalate de ministrul Remeș. Pentru că P.R.M. nu poate să rămînă mai prejos, au apărut și declarații ale deputatului de Buzău, Mircea Costache, care a cerut, atît în fieful său electoral, cît și de la tribuna Parlamentului, să se verifice spu­sele lui Decebal Traian Remeș. Dar cum stau lucrurile la Buzău?

Unde sînt dovezile?
Pe întreg parcursul zilei deieri, reporterii Șansa au încercat să afle, oficial, de la Direcția Sanitar Veterinară Buzău, ce documente atestă prezența focarelor de gripă aviară pe teritoriul județului. Întîi nici un angajat al Direcției nu a vrut să pună la dispoziție un minimum de date.

În cele din urmă, s-a reușit stabilirea unei legături telefonice cu directorul Alexandru Iancu. Directorul Iancu ne-a explicat că se află pe teren și ne-a indicat să sunăm la Direcție, unde va telefona spre a ni se pune la dispoziție datele cerute. Nu­mai că de la Direcție ni s-a dat cu flit.

Întreg județul, răvășit de "marțieni"
Primăvara anului 2006 a stat sub semnul panicii declanșate de gripa aviară care s-a manifestat, cu precădere, pe ecranele televizoarelor. De dimineața pînă seara, televizoarele transmiteau imagini șocante cu babe năucite de descinderea în bătătura lor a unor ființe mascate care le alergau orătăniile prin curte. Ahtiat după publicitate, ministrul de atunci, Gheorghe Flutur, apărea mereu la fel de fel de evenimente și anunța cît de bine stăpînește ministerul lui ostilitățile.

Asta da afacere!
Pe fondul nebuniei generale, niște "băieți deștepți", cum le-ar spune președintele, cu firme de apartament, au obținut monopolul asupra soluțiilor dezinfectante. Statul, însă, a pierdut enorm în timp ce nimeni n-a văzut vreodată vreun buletin de analiză care să fi consfințit prezența virusului ucigaș în tîrtița dobitoacelor de la Pătîrlagele ori Valea Lupului. În mijlocul nebuniei, Flutur n-a făcut decît o singură tentativă de a stăvili panica, atunci cînd a mîncat carne de pasăre în fața ca­merelor de luat vederi.A fost, însă, prea tîrziu.

Producătorii autohtoni de carne de pasăre, aproape ruinați
În timp ce fabricanții de apă chioară și vermorele dădeau lovitură după lovitură, producătorii de carne de pasăre agonizau. Practic, în cîteva zile de panică și nebunie, producția a căzut abrupt pentru că oamenii încetaseră să mai cumpere carne de pasăre. Abia în acest an lucrurile s-au mai lămurit.

 

COMENTARII

cornel:
ihi
CACIalmaua!!!????
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU