Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2714 > Eveniment Nr. 2714 de vineri, 22 iunie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Trei membri ai rețelei de clonat carduri s-au pierdut pe drum

3 dintre ei sînt judecați în stare de libertate, 2 n-au ajuns niciodată după gratii, iar unul s-a ales doar cu interdicție de a părăsi țara

articol de: Laurențiu MARINOV

Un dosar de criminalitate organizată, lucrat cu meticulozitate de procurorii de la DIICOT, se află pe punctul de a eșua odată ajuns în instanță. Biroul Teritorial Buzău al DIICOT a avut de soluționat după un caz de fraudă bancară în care au fost implicate șase persoane. Pentru a descîlci ițele întregii afaceri din care grupul a reușit să obțină sume însemnate de bani, procurorii au apelat la toate mijloacele ce le-au stat la îndemînă, inclusiv la agenți sub acoperire. După o operațiune îndelungată și costisitoare, a fost descoperită întreaga rețea și modul în care acționa.

La rezolvarea cazului au lucrat agenți sub acoperire

Acțiunea autorităților competente să rezolve cazul a fost demarată la începutul anului 2005  la sesizarea unui cetățean care a reclamat la poliție faptul că persoane necunoscute au retras din contul său de card o sumă de bani, după ce cu o zi înainte intenționase să efectueze o plată cu cardul la o stație de carburanți din oraș. Cauza a fost înregistrată atunci cu autor necunoscut, iar în perioada septembrie-noiembrie 2006, polițiștii din Buzău, București și Iași au fost asaltați cu alte asemenea plîngeri din partea altor cetățeni de pe cardurile cărora s-au făcut retrageri din trei județe limitrofe Buzăului. În urma cercetărilor, s-a stabilit că toți păgubiții aveau ceva în comun. Cu toții efectuaseră plăți cu instrumente electronice la aceeași benzinărie. Avînd în vedere acest element, s-a declinat competența de soluționare în favoarea DIICOT – Biroul Teritorial Buzău, unde s-a dispus reunirea tuturor cauzelor.

Cercetările care au urmat au scos la iveală faptul că un casier al stației de carburanți reținea datele de identificare ale cardurilor cu care clienții plăteau și le transmitea fratelui său.

Grupul acțioana eficient

Pentru ca datele astfel obținute să poată fi fructificate era nevoie ca în schemă să apară și alte persoane. Fratele casierului și încă patru indivizi au lucrat cot la cot, au făcut clone ale cardurilor cu care au scos bani de la ATM-uri din diverse localități. După ce au dat lovitură după lovitură, membrii grupării și-au împărțit prada, pî­nă în momentul în care investigatorii au considerat că au suficiente probe pentru a interveni și a-i reține.

Percheziții și audieri

Au urmat percheziții și audieri. Procurorii au adunat probe și declarații suficiente pentru a-i trimite în judecată. Rechizitoriul a fost înaintat Tribunalului Buzău, competent să se pronunțe în cazul în speță. Persoanele cercetate au fost trimise în judecată, însă doar jumătate se află în stare de arest. Unul dintre ei a scăpat de curînd de după gratii, în cazul său măsura arestării preventive fiind înlocuită de judecători cu interdicția de a părăsi țara. Ceilalți așteaptă în libertate sentința.

 

COMENTARII

Balasoiu:
Comentariu
Bey Laurentiu... mai documenteaza-te bey tata ca scri doar din auzite...
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU