Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2701 > Eveniment Nr. 2701 de joi, 7 iunie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Bucaţi de cruci din piatră zidite īn vetrele ţăranilor


Monumentele scăpate de furia vandalilor au fost depistate īn curtea Muzeului Judeţean

articol de: Iulian Gavriluta
Ce a mai scăpat de furia vandalilor dintre crucile din piatră care datează din secolul al XIX-lea din zona Năeni-Măgura a fost adus īn curtea Muzeului Judeţean de Istorie, pentru a fi protejat de vandalizare.

Batjocorirea culturii
Lucrările de sculptură realizate de cei mai importanţi dintre artiştii romāni contemporani īn timpul taberelor de creaţie din deceniile şapte şi opt sīnt, īn cel mai fericit caz, lăsate īn paragină, cīnd nu sīnt pur şi simplu distruse de localnici sau de turişti, sub "īnaltul patronaj" al ignorării autorităţilor locale. E cazul lucrărilor de la Măgura Buzăului (cea mai mare tabără de sculptură īn piatră din Romānia  256 de piese). Īn zona adiacentă taberei, la vreo trei kilometri distanţă, spre Măgura, īn punctul Izvorul Rece, se aflau odinioară īn jur de 273 de cruci adunate de prin toate părţile (de la Năeni pīnă la Măgura), făcute de meşteri pietrari ţărani. Acum nu au mai rămas decīt 47 şi, pentru a fi protejate şi restaurate, au fost aduse īn curtea Muzeului Judeţean de Istorie.

Hoţii sparg crucile şi pietrele pentru cazanele de foc
După informaţiile responsabililor de la muzeu, majoritatea bucăţilor din cruci au ajuns să sprijine cazanele şi vetrele din curţile hoţilor care le-au sustras. Ana Dicu, muzeograf: "Este trist că astfel de lucruri se īntīmplă fără ca să se ţină cont de valoarea lucrărilor īn sine. După ce am aflat de vandalizarea crucilor şi de dispariţia lor, am hotărīt aducerea lor definitivă īn curtea Muzeului de Istorie Judeţean, urmīnd ca īn cel mai scurt timp să le restaurăm cu specialiştii muzeului."

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU