Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2701 > Eveniment Nr. 2701 de joi, 7 iunie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Minorele din Rīmnicelu fac de rīs "Protecţia Copilului"


Īn timp ce D.G.A.S.P.C. anunţă că monitorizează intens fenomenul, fetele de la Rīmnicelu nasc īn serie

articol de: Doru Gheorghiade
Autorităţile īşi dovedesc īncă o dată incompetenţa īn cazul minorelor din Rīmnicelu, care se căsătoresc şi care nasc la vīrste foarte fragede. Īncă o fetiţă aparţinīnd comunităţii de romi din Rīmnicelu a născut zilele trecute, iar Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului nici nu a avut habar de caz pīnă ieri, cīnd reporterii Şansa au luat la cunoştinţă situaţia din īntīmplare şi au demarat o anchetă. Conducerea D.G.A.S.P.C. caută scuze dintre cele mai puerile şi argumentează inutil că situaţia fetei nu a fost cunoscută şi că nu se afla pe listele instituţiei, fapt care dovedeşte īncă o dată că instituţia nu īşi face treaba.

Mamă la 12 ani
Fetiţa avea numai 12 ani cīnd a ajuns la Maternitatea din Rīmnicu Sărat pentru a naşte şi a devenit astfel cea mai tīnără mămică din judeţ. Marţi, la numai cīteva zile după ce a născut, fata a īmplinit 13 ani. Cazul a fost semnalat Direcţiei pentru Protecţia Copilului de conducerea Spitalului Municipal Rīmnicu Sărat abia ieri, deşi fata a născut pe 29  mai. Potrivit conducerii D.G.A.S.P.C., īntīrzierea a avut la bază tocmai teama că presa ar putea afla şi astfel s-ar declanşa un scandal de proporţii. Imediat, atīt poliţiştii cīt şi asistenţii de la Protecţia Copilului au intrat īn alertă sau cel puţin aşa au vrut să demonstreze, deplasīndu-se la domiciliul fetei, unde au iniţiat o anchetă.

Ca de obicei, conducerea D.G.A.S.P.C. se scuză
Directorul adjunct al Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Carmen Nuţulescu, spune că minora nu a făcut obiectul anchetelor demarate la īnceputul anului, la Rīmnicelu. Īn iarnă, au fost atent monitorizate de către reprezentanţii D.G.A.S.P.C. 130 de minore din comunitatea de romi de la Rīmnicelu, dar fetiţa de 12 ani care a născut săptămīna trecută nu s-a aflat īn evidenţele autorităţilor. "La momentul evaluării īn comuna Rīmnicelu, fata de 12 ani nu a fost īn evidenţele noastre şi nu s-a regăsit nici pe listele pe care ni le-au dat primăria şi autoritatea tutelară. Atunci nu a fost găsită la domiciliu, deşi noi am mers din casă īn casă şi am verificat toate fetele cu vīrste cuprinse īntre 7 şi 16 ani. Probabil că era plecată cu părinţii din localitate. La fel, nu excludem nici posibilitatea ca fata să fi fost ascunsă atunci chiar de părinţii ei. Prin urmare, la momentul actual avem de-a face cu un caz nou, pe care īl vom monitoriza", a subliniat directorul adjunct al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Buzău, Carmen Nuţulescu.

130 de familii cu dosare penale
Numai la Rīmnicelu, peste 130 familii de romi au dosare penale, fiind acuzate de rele tratamente aplicate minorilor, precum şi de instigare la act sexual cu minori. Reprezentanţii D.G.A.S.P.C. susţin că, īn condiţiile īn care nu există o legislaţie corespunzătoare, fenomenul ia proporţii neaşteptate, iar cei traşi la răspundere īn faţa legii sīnt concubinii, de obicei adulţi, şi familiile acestora. Chiar dacă instituţia monitorizează sute de cazuri īn care sīnt implicate minore, fetele continuă să se logodească sau să se căsătorească la vīrste foarte fragede.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU