Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2699 > Eveniment Nr. 2699 de marti, 5 iunie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Să fie Palme d'Or un imbold?


Cinema Dacia, ultima resuscitare

Glendale Studio anunţă o nouă stagiune de spectacole īncepīnd cu 15 iunie

articol de: Laurenţiu Marinov
Cinematograful Dacia din Buzău, singurul care şi-a păstrat īntr-o oarecare măsură destinaţia iniţială, ar putea fi redeschis luna aceasta. Responsabilii firmei "Glendale Studio", ce are īn admnistrare sala de cinema, spun că, īncepīnd cu 15 iunie, Buzăul va avea din nou cinematograf şi nu unul oarecare, ci unul dotat cu linie nouă de sonorizare şi video, aduse din Statele Unite.

Panoul induce īn eroare
Puţini sīnt īn prezent cei care īşi mai aduc aminte că īn Buzău există totuşi un cinematograf. Deşi este situat īn plin centrul oraşului, nimic īn jurul său nu trădează vreun fel de activitate. Uşile sīnt ferecate, iar mizeria strīnsă completează un peisaj sumbru subliniat de mīzgălelile cu vopsea de pe zidurile exterioare. De la distanţă, totuşi, s-ar putea crede că cinematograful funcţionează. Pe un panou imens inscripţionat cu sigla " Glendale" tronează chiar titlul unui film ce pare să ruleze īn cursul săptămīnii. Īn realitate, cinematograful este īnchis. La casa de bilete nu este nimeni, cum de altfel nici un angajat nu poate fi zărit nici īn interior şi nici prin apropiere. Aşa că orice īncercare de a obţine informaţii se izbeşte de uşile zăvorīte. Īndrumaţi de panoul exterior mai sīnt cīte unii care īşi īndreaptă paşii către cinematograf.

Tinerii merg la cinema la mall īn Bucureşti
Sīnt īn general tineri care īncearcă să īşi mai omoare timpul, la fel cum se īntīmpla şi cu ani īn urmă cīnd cele două săli de cinema ale Buzăului, cea de la Dacia şi cea de la Tineretului, erau arhipline. Atunci, publicul era numeros şi format nu doar din tineri, ci din persoane de toate categoriile şi de toate vīrstele. Cinematograful era pīnă īn 1989 unul din puţinele moduri de distracţie ale buzoienilor. Vremurile s-au schimbat, iar Internetul şi programele tv au devenit o alternativă mult mai comodă pentru relaxare. Există īnsă şi tineri care sīnt īndrăgostiţi de ecranul de cinema. Atunci ei urcă īn maşinile puse la dispoziţie cu generozitate de părinţi şi dau o fugă pīnă la Bucureşti, unde merg la film īn cinematografele din mall-uri.  

Glendale, la a doua īncercare
Īncercarea celor de la Glendale de a readuce interesul cetăţenilor pentru vizionarea filmelor pe marele ecran a eşuat la momentul īn care au preluat sala, īn urmă cu cīţiva ani. Cu toate că şi atunci s-au făcut investiţii, īncasările au fost sub aşteptări. Filmele urmărite acasă din fotoliu la televizor, ori filmele noi īn mare parte piratate pe DVD-uri care nu costă mai nimic s-au impus atunci şi, din lipsă de clienţi, proprietarii cinematografului au redus mai īntīi programul de func­ţionare pentru ca īn cele din urmă să īl īnchidă complet. Sala a căpătat o altă destinaţie, găzduind partide de bingo pentru amatorii genului. Nici această activitate nu a fost prea īndelungată. Acum, cei de la Glendale īncearcă pentru a doua oară să pună pe picioare cinematograful şi să īi atargă pe cinefili. Responsabilul cinematografului Dacia, Nelu Nidelea, spune că au fost montate scaune noi şi s-au făcut investiţii īn tehnică.  După redeschiderea din 15 iunie, zilnic vor rula filme, īnsă doar īntre orele 17.00 şi 19.00, iar īn week-end de la 15.00, 17,.00 şi 19.00.

 

COMENTARII

Baciu Teodor:
s
in sfrasit se deschide cinema in Buzau
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU