Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2687 > Eveniment Nr. 2687 de marti, 22 mai 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Capcane pentru nevăzători


Stīlpişorii de pe trotuare şi maxi-taxi-urile au devenit un coşmar pentru persoanele cu deficienţe de vedere

articol de: (I.G.)
Intrate īn cotidian, stīlpii, lanţurile şi alte marcaje de pe trotuar aflate pe unde nu te aştepţi nemulţumesc pe drept cuvīnt Asociaţia Nevăzătorilor din Buzău Vrancea. Pe līngă aspectul inestetic, sīnt adevărate jaloane ce trebuie ocolite zilnic de cetăţenii cu deficienţe de vedere care sīnt nevoiţi să treacă prin zonele respective. Cine nu a stat īn preajma unei persoane cu handicap de vedere nu poate realiza cīt de greu se descurcă respectivii cetăţeni īntr-o societate aflată īn degringoladă, care nu le respectă drepturile prevăzute de legile īn vigoare. Potrivit Legii 448, articolul 20, pri­vind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să ia măsuri specifice īn vederea adaptării speciale a locurilor de trecere de pe do­meniile publice pentru persoanele cu dizabilităţi.

Trotuarele centrale, īnţesate de stīlpişi lanţuri
Iniţial, aceşti stīlpi au fost amplasaţi īn ideea protejării pieto­nilor de maşinile parcate pe trotuare, dar nimeni nu s-a gīndit că ar putea deveni adevărate capcane pentru cetăţenii nevăzători. Platforme, lanţuri, mameloane, stīlpi īntregesc aspectul de oraş sub asediu, dar mai trist este faptul că nimeni nu ia o măsură reală de a opri aceste apariţii stranii peste noapte ce riscă să producă accidente grave persoanelor cu handicap de vedere.

"Trebuie să ne aliniem ţărilor civilizate"

La un număr de peste 2.720 de persoane cu deficienţe de vedere, majoritatea neīnsoţite, cīte figurează īn registrele Asociaţiei Nevăzătorilor din Buzău, facilităţile urbane specifice acestei categorii lasă de dorit. Dacă ar fi să reamintim numai nerespectarea orarelor mijloacelor de transport īn comun, a sem­nelor de circulaţie specifice atenţionării trecerii orbilor, a lipsei de atenţionare acustică de la semafoarele trecerilor de pietoni şi mai nou a amplasării neraţionale a piloanelor pe trotuarele din imediata vecinătate a zebrelor avem un tablou dezolant al nepăsării edililor faţă de aceşti cetăţeni cu nevoi speciale.
Mihail Bălaşa, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor, filiala Buzău-Vrancea: "Ar fi de dorit ca autorităţile locale să se gīndească şi la noi, deoarece sīntem plătitori de taxe. Legile īn vigoare ar trebui mai bine respectate, iar cīnd vor să amplaseze aceste mijloace, respectiv stīlpii de pe trotuare, să o facă cu respectarea Legii 448/2006, care protejează persoanele cu handicap."

 

COMENTARII

Mircea:
trotuar
Parerea mea ca articolul acesta este total nerealist. Cred ca cetatenii cu handicap beneficiaza de destul de multa atentie, ba chiar au mai multe drepturi decat cei fara handicap. Exagerati! Iar montarea staplisorilor pe trotuare care sunt destul de estetici, este o masura binevenita, pentru ca ne protejeaza pe noi, pietonii, de traficul auto ...pe trotuar.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU