Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5647 > Educational Nr. 5647 de vineri, 9 martie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Gîndurile unei fete, înaintea primei sale expoziții de pictură


"A picta mă definește în cel mai înalt grad!"

"Cînd pictez, fie că folosesc pensula sau creionul, poveștile pe care le simt - despre amintiri sau aspirații - prind contur", spune Andreea Zaleschi

"A picta mă definește în cel mai înalt grad!"
 

Andreea Zaleschi este o tînără că bate la porțile afirmării artistice. Ea ne-a trimis cîteva gînduri înaintea primei sale excepții de pictură. Gînduri pe care le publicăm mai jos. 

Expoziția "CROOKED REACTION" (tr. "Reacție coruptă/ blestemată") s-a născut din dorința de a împărtăși, cu cei dragi mie și cu întreg publicul care va veni, o parte din mine. Să împărtățesc un crîmpei din ceea ce am așternut pe pînze - de obicei în "contra timp" ori la ore destul de tîrzii -, cum îmi place mie să lucrez - întotdeauna cu emoție.

Vernisajul va avea loc în Buzău, 23 martie 2018, la Casa Berarilor, unde vă aștept cu nerăbdare: la un PAHAR DE POVESTE. 

Poate că ne-am mai întîlnit înainte, sau poate că nu. Poate ești străinul care a trecut cîndva grăbit pe lîngă mine sau vechiul prieten alături de care am împărtășit clipe care sînt încărcate de amintiri. Indiferent de situație, dacă ne unește dragostea pentru artă, pentru pictură și mai ales poveștile care se pot țese de dincolo de ea, sper să ne regăsim la expoziție. Cu fiecare care își va rupe o fărîmă din timpul său, îmi doresc să împărtășim pasaje vizuale și povești. Aș putea spune că atunci cînd pictez desenez și compun. Aș dori ca la momentul vernisajului, să facem acest lucru împreună!

Pentru mine, o expoziție reprezintă mai mult decît o simplă perindare a privirilor pe sau spre pînze. Nu este nimic de bifat. Valoare are povestea din spatele fiecărei rame sau cea pe care tocmai rama o pune în evidență și o trezește în ochiul privitorului. De aceea un vernisaj îl văd ca pe o confesiune reciprocă, iar caracterul interactiv ar trebui să stea la baza unui astfel de moment.

Așadar, ideea expoziției a pornit de la "A POVESTI" și "A ÎMPĂRTĂȘI". 

Poate că, pe undeva, în fiecare dintre noi, indiferent de vîrstă, se află un copil. Acel copil care sorbea cu nesaț poveștile mamei, bunicilor, fraților sau taților. Personal și astăzi îmi aduc cu drag aminte de vocea caldă a bunicii care mă făcea să înțeleg cu sufletul, nu doar cu mintea, una dintre cărțile mele preferate: "Micul Prinț" de Antoine de Saint-Exupery. Și astăzi mă simt emoționată de această poves­tire simplă și atît de complexă totodată. Și poate tocmai de aceea mi-am dorit ca această primă expoziție de-a mea să cuprindă aceste două elemente. 

Care a fost momentul de pornire al ideii?

Visul a început cu ceva ani în urmă, într-o după-amiază, pe un platou al Clujului, cu orașul la picioarele mele și ale unui suflet minunat, plin de metafore și învățăminte. Apoi s-a definit într-un August cu "emoții albastre".

De atunci, mi-am repetat mereu că reacțiile sufletești nu sînt deloc atît de întîmplătoare pe cît am vrea sau am putea să credem, că ele modifică milimetric, dar definitoriu, cursurile poveștilor pe care ni le construim. 

La fel cum nu există o paletă de culori întîmplătoare sau neînsemnate, la fel oamenii care traversează existența noastră, trasează gradul lor de amprentă asupra propriului destin. 

Am învățat "să văd" poveștile celor din jur prin prisma unei alegeri proprii, pe care am formulat-o într-o metaforă care îmi definește deciziile. "

Ce aleg eu? Cerul, marea, natura?".

Această întrebare m-a făcut să pendulez între ape reci, naturi pierdute și ceruri schimbătoare, însă m-a învățat "să văd" poveștile și pe cei din jurul meu. Oamenii și natura cu stările ei se îngemănează cu unele reacții chimice, oricît de bizar ar părea la o primă privire. 

Prin urmare, desenele care sînt incluse în expoziția "CROOKED REACTION"  ilustrează povești cu oameni frumoși, pe care îi cunosc sau doar îi intuiesc, care poate au suferit, au iubit, s-au bucurat sau încă luptă pe fronturi necunoscute. Este vorba despre alegerile lor cu privire la opțiunea "cer, mare, natură" și despre: LECȚIILE LOR de poveste în chimie...

Andreea ZALESCHI

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU