Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2659 > Educational Nr. 2659 de marti, 17 aprilie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Din impozitul pe venitul din salarii,


Sindicaliştii vă cer 2%

Banii ar putea fi folosiţi ca fond de grevă

Sistemul "2%" prevăzut īn Legea 571/2003 privind Codul Fiscal permite oricărui plătitor de impozit să direcţioneze 2% din impozitul pe venitul din salarii către o organizaţie non-profit. Sin­­dicaliştii din īnvă­ţă­mīnt cer celor care le vor binele să le dea aceste procente, dar le şi pare rău că biserica le-a luat-o īnainte.

Banii ar merge către rezolvarea problemelor sociale

Fond de grevă, fond pentru profesori sau elevi cu pro­ble­me sociale, sponsorizări sau sistem de burse pentru copii săraci vor să constituie liderii Sindicatului din Īnvăţămīntul Preuniversitar (S.Ī.P.) Buzău, cu banii pe care i-ar strīnge din direcţionarea celor două procente din impozitul pe venit anual. Liderul S.Ī.P., Ion Neacşu, spune că ar fi pentru prima dată cīnd alte sume decīt cotizaţia lunară a membrilor ar ajuta activităţile sindicale.
Rezultatele apelului către cei peste cinci mii de membri pe care īi are S.Ī.P. şi alte cadre didactice sau persoane sensibilizate de apel se vor vedea peste un an.

Cum devine problema

Sistemul "2%" este unul prin care orice persoană are posibilitatea să decidă īn mod direct ce se īntīmplă cu impo­zitul pe care īl plăteşte anual către stat. Nu reprezintă un cost suplimentar pentru cetăţean, iar modul de direcţionare a banilor este foarte simplu: se completează Formularul 230, eliberat de circa fiscală, cu datele personale  (CNA/ Adresă/Contact), şi se depune tot personal sau prin scrisoare recomandată la Administraţia Financiară unde are domiciliul cel care ia această iniţiativă, pīnă la data de 15 MAI 2007.
Ne-a luat biserica īnainte! - Ion Neacşu spune că apelul este cam tardiv: "Ne-am trezit cam tīrziu. Biserica s-a mişcat foarte repede. Noi am avut şi alte treburi, dar preoţii s-au ocupat să colec­teze banii."


Dacă ar fi fost un fond de grevă... - Īn 1996, pro­punerea constituirii unui fond de grevă naţional, venită dinspre sindicaliştii buzoieni, nu a trecut la vot, pentru că nu s-a simţit o necesitate urgentă. Peste aproape zece ani, sindicaliştii au īncetat greva din 2005 tocmai din cauză că profesorii se simţeau ameninţaţi să īşi facă sărbătorile de iarnă fără bani, pentru că stătuseră mai mult de jumătate din luna noiembrie 2005 īn grevă. Cedarea a fost fatală mişcării sindicale din īnvăţămīnt.

Alina BUDUIANU
Sorin DINCO

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU