Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2658 > Educational Nr. 2658 de luni, 16 aprilie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Pe ce se distrează tinerii:


Manele, populară sau rock?

Manelizarea e fenomenul periferiei, pentru că īn centru gusturile se diversifică

O incursiune ziaristică īn rīndul tinerilor, ieşiţi prin diverse locuri fier­binţi ale sfīrşitului de săptămīnă trecut, arată cīt de ataşaţi sīnt aceştia faţă de muzică. Furnizoare de stil de viaţă şi zonă din care īşi aleg modelele de comportament, muzica e aproape totul pentru ei. Dacă manelizarea e fe­nomenul care sufocă pe­ri­feria, spre centru, gus­­turile se diversifică. Dar gusturile nu se discută, ci, eventual, se cultivă, dar nu prea e o­fer­tă...
Populara - un gen cu adepţi īn restrīngere
Muzica populară impune respect pentru tineri, īnsă atra­ge pe foarte puţini. Un adolescent comenta că tinerilor li se īntīmplă să danseze pe muzică populară cīnd nu au altceva īn boxe, dar au chef de zbīn­ţuială. Ana-Maria Nica, studentă la psihologie, e de altă părere: "Īmi place de mică muzica populară. Chiar dacă celor de vīrsta mea li se pare ciudat, acesta e genul meu preferat."
 Maneaua e īn topul underground - Din seria Ť puţini recunosc, dar toţi o placť, ma­­neaua rupe īn orice mediu.
Laurenţiu Cazan este student la finanţe-bănci şi, spre deosebire de prietenii lui reţi-­nu­ţi īn declaraţii, face parte din categoria celor care recu­nosc: "Po­pulara nu e genul meu preferat, dar īmi place. Ascult de toate, inclusiv manele."
ŤMuzica e viaţa mea ť - Proaspăt īnfiinţat, grupul de muzică folk ŤComesisť e format din Alice Petica, Ioana Mariciuc (eleve la Liceul de Artă), Bogdan Voicu (Liceul Pedagogic), şi Ionuţ Coman (elev Liceul Economic). Sīnt īndrumaţi de profesorul Victor Nica. Īn lu­na mai, vor participa la Festivalul Naţional de Folk de la Caracal. "Noi ascultăm, īn afară de muzică folk, rock. E ge­nul care ne reprezintă. Despre ce­le­lalte ge­nuri, fiecare cu ce-i pla­ceť, spune Bogdan Voicu, iar profesorul lor confirmă: "Eu am īncercat să le cultiv gustul pentru muzica bună, pentru muzica cu care a crescut generaţia mea şi care a făcut istorie: Rolling Stones, Beatles, ABBA..."
"Vrem rock! Nu ne mai discriminaţi!"
Şi, chiar dacă Buzăul găzduieşte un festival anual de rock, de-a lungul timpului, amatorii de gen nu au unde să se adune şi să se distreze. Camelia Cătălin, elevă, se revoltă: "La noi, cei ce ascultăm muzică rock, nu s-a gīndit nimeni. Asta e discriminare!"
Alina BUDUIANU
Sorin DINCO

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU