Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5686 > Educational Nr. 5686 de joi, 24 mai 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Premieră medicală la Spitalul Județean


O poveste frumoasă cu trei medici și o operație grea

Pacienta, o fată de 17 ani, a fost operată pentru corectarea unei malformații congenitale

articol de: Doru GHEORGHIADE
O poveste frumoasă cu trei medici și o operație grea
 

Sistemul medical buzoian, dominat în ultima vreme de medici tineri, are luminile și umbrele sale. Dacă părțile negative sînt primele care atrag atenția opiniei publice, cele pozitive își găsesc cu greu loc în mass-media, de pildă. O poveste de succes a fost recent publicată de siteul specializat sanatateabuzoiana.ro din care am extras cîte­va pasaje relevante.     

Astăzi vă spun o poveste care, dacă ar fi să urmeze traseul basmului, ar fi cu eroi și prințese. Dar, pentru că este cît se poate de reală, face parte din viață, în ea regăsim trei tineri medici, un spital de provincie și o fată deșteaptă, cuminte, conștiincioasă, dar care a avut nenorocul să aibă o problemă medicală conge­nitală care i-a marcat pînă de curînd viața. Este o poveste cu final fericit, iar problema despre care vorbeam a fost depășită cu bine cu ajutorul medicilor buzoieni cărora acum, adolescenta și familia ei au simțit nevoia să le mulțumească. Desigur, nu voi face public numele pacientei, din motive lesne de înțeles, dar povestea este una cît se poate de adevărată, plină de sensibilitate și demnă de apreciat.

Să mergem, așadar, pe firul poveștii. Mai întîi am să spun că deși intervenția a fost o premieră medicală și avut loc cu ceva timp în urmă, medicii nu au spus nimic pînă cînd nu am primit mesajul despre care v-am spus deja. Au confirmat că a fost vorba despre o intervenție chirurgicală dificilă, care se face rar și în clinicile universitare și o premieră medicală pentru SJU Buzău. Ei însă au îndrăznit să-și sume riscurile, motivați de încrederea cu care pacienta li s-a adresat, iar rezultatul a fost pe măsura așteptărilor.

"Este vorba despre un copil, de aceea am preferat să păstrăm discreția. De fapt, este o tînără în vîrstă de aproape 17 ani, care avea o malformație congenitală la nivelul feței și care, nefiind din județul Buzău, a ajuns la noi la recomandarea medicului-călugăr Pavel, de la Spitalul Universitar de Urgență București, cu care am fost coleg. Am fost impresionat de povestea ei, este o fetiță cuminte, inteligentă, cu mult bun simț și provine dintr-o familie modestă, dar este frumos educată și are rezultate școlare excepționale. Așa că l-am întrebat pe dr. Ursăchescu dacă vrea să o ajutăm, pentru că de el depindea partea cea mai grea a intervenției. Am decis împreună să facem intervenția, deși era una destul de riscantă. Ne-am gîndit mai ales la faptul că, fiind fată, de felul în care arată depinde dezvoltarea ei ulterioară. Împreună, am analizat cu multă responsabilitate situația și riscurile, le-am explicat și pacientei dar și părinților, i-am consiliat, iar după vreo trei săptămîni am ajuns, împreună, la concluzia că trebuie să încercăm", povestește, în exclusivitate pentru SănătateaBuzoiană.ro, medicul Alexandru Varga, specialist în chirurgie plastică, reconstructivă și arsuri, în cadrul SJU Buzău.

Pentru că intervenția era pe cît de dificilă pe atît de riscantă, a fost și pentru medici o perioadă intensă de analiză, de evaluare a tuturor aspectelor pe care era necesar să le ia în calcul. Cînd s-au simțit pregătiți pentru a face față oricăror posibile aspecte care ar fi putut surveni în timpul operației sau postoperator, astfel încît să poată fi prevenite complicațiile ulterioare, au decis să-și asume provocarea.

"A fost o provocare profesională pentru amîndoi. Cred că a fost una dintre cele mai grele operații făcute de mine în Spitalul Județean de Urgență Buzău, cu un grad destul de mare de risc estetic și funcțional. Dar faptul că a fost vorba de o domnișoară și mai ales văzînd dorința ei de a-și asuma riscuri deși fusese refuzată în alte clinici, am prins curaj. Am revăzut literatura de specialitate, am încercat să identific orice posibil risc, m-am gîndit că și eu am o fată și că mi-aș fi dorit, dacă ar fi avut o astfel de problemă, să existe un specialist care să o rezolve cît mai bine posibil. Așa că am decis să facem intervenția, să ajutăm acest copil să aibă o altă perspectivă în viață. Ne-am pregătit sufletește, împreună cu dr. Florin Năstase care s-a oferit să-i dea anestezia și trebuie să spun că a făcut-o «ca la carte». Intervenția a durat cinci ore, de la 9.00 la 14.00, dar s-a încheiat cu bine", a explicat dr. Cosmin Ursăchescu, medic primar ORL în cadrul SJU Buzău, care s-a format lîngă unul dintre cei mai apreciați chirurgi ORL din țară, regretatul medic Stelian Manole, despre care colegii din branșă spuneau că este "artistul nasurilor perfecte".

Despre ce a fost vorba, mai exact, ne spune tot doctorul Ursăchescu. Pacienta prezenta o maformație congenitală a piramidei nazale, aspect de nas bifid cu piramida superioară aplatizată, continuată către vîrful nasului cu o șa. A fost necesar un implant de cartilaj, pe care doctorul Alexandru Varga l-a recoltat de la aceeași persoană și l-a preparat astfel încît să poată fi folosit pentru înălțarea piramidei nazale, creîndu-se astfel panta normală a nasului și simetrizarea narinelor.

"Vorbim, de fapt, despre o reconstrucție piramidală nazală cu grefon cartilaginos de la distanță. Vîrsta pacientei a fost una foarte potrivită, o astfel de grefă se integrează foarte bine după 16 ani la fete și după 18 ani la băieți. Operația a decurs foarte bine, iar pacienta s-a recuperat destul de repede, fără niciun risc, astfel că după o săptămînă a putut fi externată, la cerere. Este un copil foarte conștiincios, cu principii corecte și cu capul pe umeri, are 10 pe linie la școală și, pentru că s-a simțit bine, a vrut să plece cît mai repede din spital, așa că i-am respectat dorința, cu condiția să revină la control și recontrol, la termenele stabilite, și să respecte indicațiile terapeutice postoperatorii, ceea ce s-a și întîmplat. Acum, toată lumea e mulțumită, iar în toamnă va fi supusă unei noi intervenții, pentru mici retușuri normale în chirurgia reformativă", a mai spus medicul Ursăchescu.

Unul dintre aspectele importante care au contribuit la reușita intervenției și pe care l-au subliniat cei doi chirurgi a fost implicarea medicului ATI. "Așa cum am mai spus, doctorul Năstase a avut o importantă contribuție, atît în pregătirea pacientei, cît și în timpul ope­rației și postoperator. Trezirea a fost lentă, fără niciun spasm, așa că, deși a fost o operație complexă și dificilă, evoluția pacientei a fost foarte bună. Acum, atît noi, medicii, cît și ea, împreună cu familia, sîntem mulțumiți", a punctat doctorul Ursăchescu.

Medicul anestezist spune însă că nu făcut decît ceea ce trebuia într-o astfel de situație. "A fost vorba despre anestezie generală, iar faptul că fetița nu are alte probleme de sănătate nu a ridicat probleme deosebite. Am folosit o sondă flexată metalică specială, specifică pentru intervențiile la nivelul feței. Față de anesteziile pe care le dădeam pacienților  operați pe cord, la C.C. Iliescu, unde am lucrat înainte de a veni la Buzău și unde poți fi surprins, aceasta a fost doar o șansă a fetiței, pe care noi nu i-o puteam refuza. S-a trezit foarte bine, firesc, iar eu nu i-am acordat decît atenția cuvenită, astfel încît să poată pleca acasă liniș­tită. A fost bine compensată, am discutat și cu părinții, știau la ce să se aștepte, așa că totul e bine cînd se termină cu bine", a concluzionat specialistul ATI, Florin Năstase.

Așadar, în sistemul public de sănătate din România găsim, încă, povești cu eroi și prințese. Trebuie doar să admitem că există, să le căutăm și să le spunem și altora, poate vor urma exemplul. Și poate vor da de gîndit și autorităților...

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU