Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5644 > Educational Nr. 5644 de marti, 6 martie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Cronica unui eveniment anunțat


Boicotul simulărilor, un conflict în care toate taberele au dreptate

Toate guvernele postdecembriste trebuie să răspundă pentru conflictele din sistemul de învățămînt

articol de: Doru GHEORGHIADE

Situația creată în Învățămîntul buzoian și nu numai, prin boicotul simulărilor Evaluării Naționale pentru elevii de clasa a 8-a este una complicată pentru copii, dar arată și în ce punct ne aflăm în ceea ce privește sistemul de Educație. Culmea este că părțile aflate în conflict, adică Sindicatul Învățămîntului Preuniversitar respectiv Ministerul Educației prin inspetoratele școlare au dreptate.   

Pe de o parte sindicaliștii sînt îndreptățiți să-și ceară drepturile după seria de refuzuri pe care toate guvernările postdcembriste le-au lansat peste marea masă a dascălilor românești. De aceea, protestele lansate de sindicate se produc în momentele cheie cum ar fi cel din aceste zile, cînd sînt în desfășurare evaluările naționale.

De cealată parte, reprezentanții ministerelor în teritoriu, adică inspectoratele școlare sînt obligate să asigure desfășurarea programului de învățămînt care cuprinde evident și examenele ori simulările deși dacă acestea din urmă sînt doar niște exerciții pentru pregătirea elevilor în vederea susținerii viitoarelor examene.

Boicotul, dreptul sindicaliștilor

Cum era de așteptat, sindicaliștii S.Î.P. Buzău, probabil cel mai bine organizați din țară, au fost printre primii care au aderat la boicot. Este dreptul lor, chiar și obligativitatea de a lupta cu guvernul actual, dat fiind că ei trebuiau să reprezinte cel mai bine personalul didactic.

Chiar și maniera de exprimare a sindicaliștilor care conțin și acuze de presiune exercitate de I.Ș.J. este de înțeles și face parte din arsenalul de metode specifice înfruntării sindicate-patronate. Acest tip de atitudine urmărește maximizarea șanselor de reușită a protestelor, însă realitatea a arătat mereu că în ceea ce-i privește pe dascăli protestele nu prea i-au ajutat la nimic. Ei nu pot bloca șoselele, nu pot închide reactoare nucleare și nu pot întrerupe electricitatea. Pe de altă parte, mulți dintre cei chemați la boicot sînt ei înșiși părinți și, personal, n-au interesul să-și boicoteze propriii urmași. Astfel se explică, în parte, nereușita boicotului de ieri de la Buzău.

Și viceversa...

De cealată parte, conducerea Inspectoratului Școlar Județean a făcut ceea ce a trebuit să facă: să îndemne să asigure desfășurarea programului școlar. Aceeași obligativitate au și directorii de școli. Faptul că I.Ș.J. a cerut directorilor să facă în așa fel încît să se asigure că simulările se vor desfășura în parametri nu poate fi socotită o presiune. Altminteri, e de înțeles că actuala conducere I.Ș.J. încearcă să facă tot posibilul ca din punct de vedere administrativ să nu li se poată reproșa nimic, în condițiile în care, recent, de două ori, niște iresponsabili sau poate ticăloși le-au făcut niște evaluări pe care tot ministerul ori justiția le-a anulat. De altfel, e de văzut dacă oamenii M.E.N. care le-au pus într-o situație ingrată pe șefele I.Ș.J. Buzău vor da socoteală în vreun fel.

Pentru că e inadmisibil să facă praf imaginea și cariera unui om, apoi să se constate că operațiunea a fost o mizerie, dar lucrurile să rămînă așa. Ceea ce scriem aici nu e o atitudine partizană, nu încercăm să acuzăm sau să luăm apărarea cuiva. Sînt chestiuni principiale și atît. Întorcîndu-ne la subiect, e de remarcat că ieri simulările au fost boicotate de Școala pentru Deficienți de Vedere, iar liderul de sindicat de la Școala Gimnazială "George Emil Palade" și-a dat demisia.

Dacă e să încercăm a căuta cauza principală a conflictelor din învățămînt ar trebui să ne îndreptăm atenția asupra modului în care sistemul este finanțat. Cauze din care toată națiunea are de pierdut, mai ales copiii.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU