Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5593 > Educational Nr. 5593 de miercuri, 13 decembrie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Potrivit noului cadru metodologic,


Creșele vor trece în subordinea grădinițelor cu program prelungit

În același timp, Ministerul Educației a lansat trei apeluri de proiecte cu bani europeni, care vizează modernizarea infrastructurii din creșe și grădinițe

articol de: Florina ARGHIR POPESCU

Creșele, finanțate în prezent de unitățile administrativ-teritoriale, ar putea trece în subordinea grădinițelor cu program prelungit pe lîngă care funcționează, potrivit cadrului metodologic de învățămînt ante­preșcolar, ce urmea­ză a fi pus în fun­cțiune și care va cuprinde noi reglementări pen­tru educația în creșe.   

Se finanțează învățămîntul preșcolar

Ministrul Educației, Liviu Pop a menționat că se pune accentul pe finanțarea proiectelor pentru educație timpurie. Vor primi finanțare proiectele ce vor avea în vedere investiții în construcția, reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii educaționale pentru creșe și grădinițe, pentru învățământul general obligatoriu, respectiv pentru învățământul profesional.

De asemenea, vor putea primi finanțare proiecte de minimum 100.000 euro, a căror valoare cumulată se va ridica la maximum 110,2 milioane de euro, fonduri nerambursabile, în cadrul apelului dedicat învățământului antepreșcolar și preșcolar. Ministerul Educației Naționale (MEN) și Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) au lansat marți, 5 decembrie, trei apeluri de proiecte, în valoare totală de aproximativ 258 milioane euro, potrivit anunțului făcut de ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop, și ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, în cadrul unei videoconferințe cu inspectorii școlari gene­rali din țară. 

Proiecte finanțate din bani europeni

Obiectivul celor trei apeluri îl reprezintă finanțarea prin Programul Operațional Regional (POR) a investițiilor în infrastructura educațională din învățămîntul antepreșcolar și preșcolar, din învățământul obligatoriu și din învățămîntul profesional și tehnic. "Venim astăzi cu o veste bună, o veste pe care sistemul de învățămînt preuniversitar o așteaptă: demarăm modernizarea infrastructurii educaționale din învățămîntul preuniversitar prin proiecte finanțate din fonduri europene. Din perspectiva reformei pe care ne-am asumat-o prin programul de guvernare, optimizarea infrastructurii școlare este o condiție eminamente necesară. Iată că facem încă un pas, unul care se adaugă celor făcuți până acum, prilej pentru mine să-i mulțumesc domnului ministru Marius Nica pentru tot sprijinul acordat", a declarat ministrul Liviu Marian Pop, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al MEN.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU