Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5588 > Educational Nr. 5588 de miercuri, 6 decembrie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Alături de frații români de Ziua Națională!


Hasdeenii au donat cărți elevilor basarabeni într-un cadru cultural

30 de elevi, însoțiți de profesorii lor de la Colegiul Bogdan Petriceicu Hasdeu, au petrecut 1 Decembrie la Soroca

articol de: Florina ARGHIR POPESCU
Hasdeenii au donat cărți elevilor basarabeni într-un cadru cultural
 

Minivacanța de Ziua Națională a fost una cu totul specială pentru liceenii de la Colegiul Național Bogdan Petriceicu Hașdeu, care au trecut Prutul cu daruri și sute de cărți pentru a întîmpina Sărbătoarea Zilei Naționale de 1 Decembrie alături de frații lor basarabeni. De aproape zece ani durează schimbul cultural intitulat "Fratele meu de peste Prut".

30 de elevi, însoțiți de profesorii lor de la Colegiul Bogdan Petriceicu Hasdeu, au plecat spre Soroca, în nordul Republicii Moldova, unde s-au întîlnit cu elevii basarabeni. Numărul elevilor care se "înrolează" în această misiune crește de la an la an. Darurile au fost împărțite elevilor din Soroca, într-un cadru festiv. Elevii din Soroca și cei din Buzău au petrecut împreună ziua de 1 Decembrei împărtășind, la fel ca străbunicii lor, acum 99 de ani, bucuria înfăptuirii Marii Românii. 
"Fratele meu de peste Prut"

În ajunul marcării a 99 de ani de la Marea Unire, o delegație a Colegiului Național "B.P. Hasdeu" din Buzău a vizitat Gimnaziul din satul Vărăncău. Gazdele au întîmpinat oaspeții de peste Prut cu pîine și cu sare și au susținut un concert dedicat dragostei față de neam și istorie. Elevii buzoieni au venit cu o donație generoasă pentru școală, care a constat din cărți, echipament tehnic și alte cadouri simbolice.

"Sîntem bucuroși și mulțumim colegilor români, de faptul că au stîrnit atîtea zîmbete pe fețele copiilor. Donația este binevenită, mai mult decît atît, unii copii au beneficiat și de colete speciale, pentru întreaga familie", a remarcat directoarea Gimnaziului din Vărăncău, Ala Tașnic, potrivit unei publicații locale. 

Actul de binefacere a fost posibil, grație proiectului "Fratele meu de peste Prut", inițiat de către profesoara de istorie a Colegiului Național din Buzău, Elena Nastosoiu.

"Proiectul este atît unul de voluntariat, în care peste 500 de copii ai liceului au lucrat în echipă pentru a strînge o donație de carte pentru școala din Vărăncău, dar și de suflet. Au fost colectate peste 2000 de cărți, precum și au fost făcute cadou 150 de cutii. Mesajul proiectului, pe care urmează să îl continuăm, ține de identitatea noastră, și anume iubirea față de neam", a declarat coordonatoarea proiectului.

Împreună și la Sărbătoarea Marii Uniri

Elevii din Buzău au fost încîntați de ospitalitatea și bunăvoința oamenilor din Soroca. Conform programului, la 30 noiembrie, delegația din Buzău, alături de elevii Liceul Teoretic "Ion Creangă" au desfășurat Conferința cu tematica "Marea Unire, oameni și fapte", în incinta liceului. În cadrul acesteia, mai mulți elevi activi au fost premiați cu diplome și premii bănești.

"Este a doua oară cînd vin în Soroca. Aici oamenii sînt foarte sinceri și autentici. Este îmbucurător faptul că proiectul reușete să mobilizeze mulți elevi, profesori, părinți și întreaga comunitate. Astfel, oamenii se strîng în jurul unor valori, unui ideal, cel al Unirii", a declarat presei locale Alexandru Draghici, fost președinte al Consiliului Județean al Elevilor din Buzău. Delegația Colegiului Național Bogdan Petrieicu Hasdeu va participa și la evenimentele dedicate Marii Uniri din 1918, care se vor desfășura la 1 ianuarie la Soroca.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU