Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5575 > Educational Nr. 5575 de marti, 14 noiembrie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Alături de alte 6 județe din țară,


Buzăul, implicat într-un proiect care axează educația pe competențe

Se are în vedere creșterea calității și relevanței educației în școlile aflate în zone cu populație vulnerabilă

articol de: Florina ARGHIR POPESCU

Ministerul Educației Naționale, Institutul de Științe ale Educației, Casele Corpului Didactic din București, Buzău și din alte 6 județe, respectiv inspectoratele școlare din 3 județe au semnat recent, un acord privind derularea proiectului "Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți".

Cu un buget alocat de 42 de milioane de euro, prin finanțare din fonduri europene, proiectul oferă cursuri unui număr de  aproximativ 1.300 de profesori din județul Buzău și se va derula pe parcursul a 4 ani, iar cursurile se vor desfășura în Buzău, la Casa Corpului Didactic, și în două locații din Rîmnicu Sărat și Pătîralgele. Scopul proiectului este acela de a-i aduce pe copii la școală și de a le stârni interesul pentru învățătură.   

Parteneriatul a fost semnat săptămîna trecută

Săptămîna trecută, Ministerul Educației Naționale și Institutul de Științe ale Educației, precum și casele corpului didactic din județele Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Olt, Teleorman, Timiș și din municipiul București, alături de inspectoratele școlare județene Iași și Bihor  au semnat pe data de 6 noiembrie un acord privind derularea proiectului "Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți" (CRED).

Prezent la eveniment, ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop, a subliniat relevanța și impactul CRED pentru sistemul de învățământ preuniversitar. "Este cel mai important și mai mare proiect dedicat formării cadrelor didactice. În egală măsură este un demers extrem de ambițios, atractiv inclusiv pentru colaboratorii noștri externi, prin urmare sper să fie implementat cu succes în următorii patru ani, conform parametrilor asumați", a declarat ministrul Educației.

Mai exact, în cadrul proiectului "Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți" (CRED) se va realiza abilitarea curriculară a 55.000 de cadre didactice (15.000 din învățământul primar si 40.000 din învățământul gimnazial) în vederea unei abordări metodologice centrate pe competențe-cheie, în acord cu noul curriculum. În același timp se urmărește formarea profesorilor în contextul adaptării activităților de învățare la nevoile specifice ale fiecărui elev, în special ale celor aflați în risc de abandon școlar.

În acest sens, vor fi alcătuite grupe de profesori în toate județele și în Capitală, care vor beneficia de ore de formare la nivel național, implicînd aportul a 900 de formatori. Se vor acorda subvenții de 600 de lei pentru toți cei 55.000 de participanți la cursurile de formare și 150 de premii pentru cadrele didactice autoare de bune practici. De asemenea, vor fi elaborate 18 ghiduri metodologice care acoperă toate disciplinele prevăzute în noile planuri-cadru pentru învățământul primar și gimnazial, respectiv 7.200 de resurse educaționale deschise (RED) pentru toate disciplinele.

Programe de tip "A doua șansă"

În primele luni ale proiectului va fi facilitată în rîndul decidenților și partenerilor educaționali abordarea curriculară unitară și coerentă, centrată pe competențe, cu scopul de a asigura oportunități egale pentru elevii aparținînd grupurilor dezavantajate, inclusiv pentru cei reintegrați în programe de tip "A doua șansă".

Totodată, prin intermediul activităților incluse în CRED, se are în vedere creșterea calității și relevanței educației în școlile aflate în zone cu populație vulnerabilă, ținta fiind reducerea ratei de părăsire timpurii a învățămîntului prin implementarea de proiecte inovative axate pe dezvoltarea competențelor-cheie, în contexte de învățare curriculare și extracurriculare stimulative și motivaționale, pentru cel puțin 2.500 de elevi. Realizarea de cercetări și studii tematice privind aplicarea noului curriculum din perspectiva dezvoltării competențelor-cheie, între care și documentul de politici educaționale "Repere pentru proiectarea și actualizarea curriculumului național", precum și sprijinirea elevilor care aparțin grupurilor vulnerabile, sunt alte obiective importante ale CRED. Bugetul alocat este de 196.586.777 lei prin finanțare din fonduri europene.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU