Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5538 > Educational Nr. 5538 de vineri, 22 septembrie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Inițiativă a Ministerului Muncii și Protecției Sociale!


Meditații decontate și ajutoare sociale acordate doar săracilor care merg la școală

Ministerul urmează să promoveze în Parlament proiectul de lege privind alocațiile pentru copii, normative care va condiționa finanțarea sărăciei de limitarea abandonului școlar

articol de: Florina ARGHIR POPESCU

Meditații decontate de stat, alocații mărite pentru copiii care provin din familii sărace și o selecție mai serioasă a persoanelor asistate social, sunt doar cîteva din obiectivele vizate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în conținutul proiectului de lege pe care este gata să-l finalizeze și să-l trimit în Parlament. 

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a declarat de curînd că ministerul său este să finalizeze proiectul de lege privind alocațiile pentru copii, un proiect care aduce noutăți importante.  

Bani doar pentru săraci

Precizările ministrului Muncii, Olguța Vasilescu au venit la o zi după ce parlamentarii PSD au respins propunerea liberalilor de mări alocațiile copiilor cu 200 lei. Olguța Vasilescu a făcut o declarație de presă, prin care a motivat poziția colegilor săi social-democrați în Parlament, spunînd că ministerul pe care îl conduce este gata să încheie un proiect de lege prin care alocațiile pentru copii se vor plăti diferențiat, în funcție de nevoile reale. Asistenții sociali vor fi responsabilizați în direcția efectuării de anchete sociale serioase, care să fundamenteze o bază de date cu persoanele care au  reală nevoie de intervenția statului, bază de date ce va fi actualizată permanent. Cu alte cuvinte, noul proiect de lege privind alocațiile pentru copii se va axa pe creșteri pentru cei care sunt, într-adevar, săraci. 

Meditațiile se decontează în baza chitanței

În plus, spune ministrul Muncii, va exista si un sistem nou, de deduceri pentru cei care contribuie. Mai exact, proiectul prevede  ca meditațiile pentru care părinții plătesc, să fie decontate pe bază de chitanță. "Noi avem în Programul de guvernare altă strategie față de alocațiile pentru copii. Lucrăm, la ora actuală, la un proiect de lege (...) Dacă vă uitați în Programul de guvernare, o să întelegeți despre ce este vorba. Ne axăm mai mult pe creșteri pentru cei care sunt, într-adevar, săraci și care au nevoie. Pe de altă parte, ne axăm pe un sistem de deduceri pentru cei care contribuie.

De exemplu, pentru că aveți un copil, puteti să vă deduceți 1.600 de lei, o sumă pe care altfel ați datora-o statului. Apoi sunt lecțiile de balet, meditațiile școlare pe care iarăși puteți să le deduceți, cu condiția, bineînțeles, să veniți cu factura. Asta înseamnă ca nu vor mai fi meditații la negru, nu vor mai fi niciun fel de cursuri de genul acesta fără să existe o firmă care să taie chitanța... Deci, cu alte cuvinte, statul castigă pentru ca fiscalizează. Dvs. cîstigați, la rîndul dvs, pentru că nu mai plătiți acești bani. Este destul de bine conturat acest lucru în Programul de guvernare", a afirmat Vasilescu.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale mai vizează în plus și limitarea fenomenului de abandon școlar, de aceea părinții ai căror copii acumulează 20 de absențe la școală pierd 50 la sută din ajutorul social.

"Dacă vă uitați pe Ordonanța de urgență pe care am dat-o luna trecută, combinăm foarte mult tot ceea ce înseamna partea de social cu partea de educație. De exemplu, dacă un copil are 20 de absențe la școala, pierzi 50 la sută din ajutorul social. Haideți să terminăm odată cu retragerea copiilor din clasa a IV-a de la scoala, care rămîn asistați toată viața lor. Dacă nu ai minimum opt clase nu poți fi nici măcar ucenic.

Să încurajăm părinții să-și trimită copiii la școală, inclusiv prin astfel de măsuri. Din păcate, copilul devine o afacere pentru unele persoane. E bine că familiile fac mulți copii, crește natalitatea, dar trebuie să ai grijă de acești copii, să fie îngrijiți, să-i trimiți la școală, să fie educați, să aibă o meserie, nu să devină asistați pe spinarea statului toată viața. Să știți că sunt șomeri la a treia generație în România. Nu vrem să punem pe masă o sumă pînă nu avem și anumite condiționalități", a explicat Olguța Vasilescu.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU