Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5529 > Educational Nr. 5529 de duminica, 10 septembrie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Nemulțumiți că salariile au fost majorate doar pe hîrtie,


Dascălii buzoieni ies în stradă pe 2 octombrie

Sindicaliștii cer Guvernului României începerea negocierilor și încheierea unui acord scris pînă la data de 25 septembrie 2017

articol de: Florina ARGHIR-POPESCU

Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățămînt (FSLI), întrunit în ședință în data de 4 septembrie, anunță declanșarea protestelor din data de 2 octombrie protestele, în cazul în care Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris, prin care se angajează să so­luționeze mai multe probleme cu care se confruntă salariații din învățămînt.  

Membrii de sindicat, prin vocea profesorului Ion Dobre, președintele S.I.P Buzău, reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce face ca veniturile dascălilor să fie mai mici decît ar trebui să fie de fapt, pierzînd în medie peste 3 la sută din venitul brut, iar procentajul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri. 

Creșterile salariale promise sînt mai mici în realitate

Dascălii buzoieni sînt nemulțumiți de cuantumul mic al creșterii salariilor nete în anul 2018 comparativ cu creșterile salariilor brute, în urma majorării contribuțiilor angajaților către stat. Calculele făcute la nivelul FSLI demonstrează că nivelul brut al salariilor crește cu 50 la sută, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învățămînt este de maximum 25 la sută. 

"Sîntem nemulțumiți de faptul că Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentințelor judecătorești, în conformitate cu prevederile legale de eșalonare a plății acestor sentințe.

În medie, fiecare angajat din educație ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei. În acest context, FSLI cere Guvernului României începerea negocierilor și încheierea unui acord scris pînă la data de 25 septembrie 2017, prin care să fie soluționate aceste solicitări, respectînd următorul calendar: începînd cu cel tîrziu data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale să se calculeze prin raportarea la actualele salarii de bază; la rectificarea bugetară care se va face pînă la sfîrșitul anului 2017, să fie cuprinsă suma necesară pentru plata sentințelor judecătorești; pînă la sfîrșitul acestei luni să se găsească o soluție, astfel încît salariile nete din învățămînt, în anul 2018 să crească într-un procent mai mare decît cel anunțat de Executiv", se arată într-un comunicat de presă al F.S.L.I.

Nu s-au plătit nici voucherele de vacanță promise

În caz contrar, FSLI va declanșa acțiunile de protest, după cum urmează: în data de 2 octombrie, între orele 12:00 - 14:00, vor fi pichetate toate prefecturile din reședințele de județ, iar pe 4 și 5 octombrie va fi pichetat sediul Guvernului. Sindicaliștii sînt nemulțumiți și de faptul că guvernanții au uitat de voucherele de vacanță promise și au anunțat că vor să picheteze Prefectura în 2 octombrie.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU