Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5518 > Educational Nr. 5518 de vineri, 25 august 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Nereguli de toate felurile


Sute de școli, nepregătite pentru noul an de învățămînt

Multe unități nu întrunesc condițiile pentru a primi autorizație sanitară de funcționare, în timp ce altele nu au autorizație ori aviz de securitate la incendiu

articol de: Cristina STERIAN

Debutul noului an școlar se apropie cu pași repezi. Și deși lucrările de igienizare și reamenajare a unităților de învățămînt sînt în toi, primul clopoțel care va suna pe 11 septembrie va găsi sute de școli nepregătite să-și primească elevii.

Multe unități nu întrunesc condițiile pentru a primi  autorizație sanitară de funcționare, în timp ce altele nu au nici măcar autorizație ori aviz de securitate la incendiu. Situația nu este mai bună nici în Buzău. Ba din contră. În acest județ, sînt peste 250 de școli care nu au trecut testul pompierilor. 

"Doar 94 de unități dețin în momentul de față autorizații, pentru 254 de unități de învățămînt urmează să se ia măsuri să se intre în posesia acestor autorizații, așa încît, în acest moment 43 de unități, au deja documentația depusă, iar la celelelalte urmează să-i întocmească documentația pentru obținere. Sînt necesare fonduri destul de mari și să-și remedieze fiecare situația pe care o are în școală pentru a obține aceast autorizație", a declarat inspectorul școlar general adjunct Nela Wamsiedel.

O serie de condiții

Autoritățile din fiecare județ mai speră însă ca situația să se schimbe în zilele următoare, pînă la începutul noului an școlar. Asta ținînd cont de faptul că sînt încă multe școli care au depus deja documentele necesare avizării la unitățile de pompieri ori urmează să le transmită. Ca să poată primi autorizația de securitate la incendiu, școala trebuie să respecte o serie de condiții impuse de pompieri. 

"Lucrările de reparații implică multe. De pildă, la o unitate pe care o cunosc foarte mult, li s-a impus să se schimbe ușile, ca să se deschidă în exterior, dar la 90 de grade. Nu orice unitate de învățămînt poate să-și permită să facă în acest moment astfel de remedieri. Astfel de situații sînt multiple, dar cu pași mărunți, le vom rezolva pe toate", a mai spus Nela Wamsiedel.

La nivel național, circa 80 la sută dintre școli și grădinițe nu au autorizație de la ISU. Cifrele sînt însă departe de a reflecta realitatea, în condițiile în care școlile vechi nu au nevoie de avizul pompierilor. Potrivit legii, sînt obligate să obțină autorizație de securitate la incendii doar unitățile care au avut parte de lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinației, și pentru care, la data cînd au fost date în exploatare, legislația prevedea această obligație.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU