Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5435 > Educational Nr. 5435 de joi, 20 aprilie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Proba scrisă


Începe examenul de definitivare pentru cadrele didactice

Candidații care promovează examenul dobîndesc dreptul de practică în învățămîntul preuniversitar

articol de: Laurențiu MARINOV

Proba scrisă a examenului național de definitivare în învățămînt, sesiunea 2017, se desfășoară joi, 20 aprilie, începînd cu ora 10:00, în 42 de centre de examen (cîte unul în fiecare județ și în municipiul București).

La Buzău proba scrisă este organizată la Liceul de Artă Margareta Sterian. Sînt așteptați să participe candidați care au îndeplinit condițiile prevăzute de legislația în vigoare. În această sesiune, examenul național pentru definitivare în învățămînt se organizează la 90 de discipline. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației, proba scrisă conține itemi din domeniul disciplinei de specialitate și al metodicii predării/didacticii acesteia. Spre deosebire de anul trecut, nivelul de competență didactică este evaluat și prin portofoliul profesional, elaborat conform precizărilor din programa de pedagogie și psihologie școlară corespunzătoare funcției didactice ocupate.

Candidații vor avea acces în săli cel mai devreme la ora 8:00 și cel mai tîrziu la ora 8:45, pe baza unui act de identitate valabil. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore, timp ce poate fi depășit doar în cazul candidaților cu nevoi speciale care au solicitat acest lucru. Subiectele, traducerea acestora (pentru candidații care au solicitat susținerea lucrărilor în limba maternă) și baremele de evaluare sînt asigurate de Centrul Național de Evaluare și Examinare și vor fi publicate, după susținerea probei scrise (ora 16:00), pe subiecte.edu.ro. Lucrările scrise vor fi evaluate în 6 centre organizate la nivel național. Atît programele de examen, pentru toate disciplinele, cît și modele de subiecte și bareme pentru disciplinele de examen au fost postate pe definitivat. edu.ro și subiecte.edu.ro.

Certifică pregătirea profesională

Nota minimă de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promovează examenul dobîndesc dreptul de practică în învățămîntul preuniversitar. Examenul certifică și faptul că un cadru didactic debutant care a optat pentru această carieră dispune de pregătirea necesară pentru exercitarea profesiei didactice și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, avînd dreptul de a deveni titular în sistemul de învățămînt preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice. Primele rezultate vor fi afișate marți, 25 aprilie, la centrele de examen și pe http://definitivat.edu.ro/. Contestațiile vor fi depuse în centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 25 aprilie, după afișarea rezultatelor, și 26 aprilie. Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul examenului duminică, 30 aprilie. Transmiterea la nivel central a tabelelor nominale cu candidații admiși și validarea rezultatelor examenului prin ordin de ministru are ca termen-limită data de 22 mai.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU