Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5374 > Educational Nr. 5374 de miercuri, 18 ianuarie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 32

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Hotărîri adoptate


Crește finanțarea pentru învățămîntul preuniversitar

articol de: Laurențiu MARINOV

Unitățile de învățămînt preuniversitar primesc finanțare de bază, în limitele costului standard per elev, de la bugetul de stat, din sumele defalcare din T.V.A. prin bugetele locale.

Costul standard per elev sau preșcolar pentru învă­ță­mîntul preuniversitar de stat, particular și confesional acreditat, pentru anul 2017, crește de la 3.043 lei pe an, la 3.740 lei, potrivit a două hotărîri adoptate în ședința de ieri a Guvernului. Unitățile de învățămînt preuniversitar de stat, particular și confesional acreditat primesc finanțare de bază, în limitele costului standard per elev, de la bugetul de stat, din sumele defalcare din TVA prin bugetele locale. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, costul standard per elev/ preșcolar se determină pentru fiecare nivel de învățămînt, filieră, profil, specializare/ domeniu, în funcție de mărimea și tipul unităților de învățămînt, mediul urban/ rural și coeficienții de temperatură din zone geografice. Pe baza costului standard se alocă: Finanțarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și a contribuțiilor aferente acestora pentru unitățile de învățămînt. Nu sînt incluse în această categorie cheltuielile pentru alocații pentru transportul la și de la locul de muncă, precum și cheltuielile salariale în natură.

Coeficienți de diferențiere

Finanțarea cheltuielilor cu pregătirea profesională, a cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, precum și a celor pentru bunuri și servicii.  Cheltuielile cu pregătirea profesională includ și cheltuielile legate de formarea continuă și evaluarea personalului din unitățile de învățămînt preuniversitar particular și confesional acreditat. Concret, costul standard per elev din învățămîntul gimnazial din mediul urban (considerat coeficientul 1) în 2017 este stabilit la 330 lei/ an. Acest tip de costuri este determinat prin aplicarea unor coeficienți de diferențiere la valoarea coeficientului 1, de bază. Coeficienții de diferențiere sînt stabiliți în funcție de tipul unității de învățămînt (grădiniță, școala gimnazială, liceu teoretic, școală profesională, colegiu), numărul de elevi înscriși, zone de temperatură, precum și mediul urban sau rural.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU