Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4726 > Educational Nr. 4726 de marti, 17 iunie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Proba a II-a la Bac


Candidații, în pas cu tehnologia

Pentru candidații Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Buzău proba a fost ușor adaptată

articol de: Mirela DUMITRU
Candidații, în pas cu tehnologia
 
De două ori mai multă muncă, timp și efort dar mai ales multă ambiție. Aceasta este rețeta cîștigătoare folosită de cei 7 elevi ai Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Buzău care luni au susținut cea de-a doua probă de Bacalaureat, cea de evaluare a competențelor digitale. Folosind o aplicație vocală care citește acțiunile pe care le efectuează pe calculator, absolvenții de liceu reușesc astfel să facă performanță ridicîndu-se la nivelul colegilor lor de la alte licee.

Lucrează mai mult

Examenul de Bacalaureat a continuat ieri cu cea de-a doua probă de examen, cea de competențe digitale. Pentru majoritatea candidaților proba a fost ușoară și promovată fără prea mari bătăi de cap. Excepție au făcut-o absolvenții Liceului pentru Nevăzători din Buzău pentru care tehnicile informatice sînt mai dificil de ­des­cifrat. Însă numai aparent. „Aparent dificilă, nu neapărat, ei se descurcă, într-adevăr lucrează mult mai mult decît văzătorii, dar sînt și pasionați mulți dintre ei, ceea ce nu ar trebui să le creeze mari probleme“, a declarat Marius Ursache, profesor de Informatică.

Au avut emoții 

Din lumea întunericului, acești elevi zăresc luminița ­spe­ran­ței și luptă pentru a demonstra că sînt tineri normali și nimic nu le stă în calea atingerii visurilor lor. O sinteză vocală le ghidează mișcările și cu mult exercițiu, dar și voință, reușesc să se descurce la fel de bine ca oricare alt candidat la examenul maturității. „Datorită unei voci speciale înregistrată. Înțelegeți? Cu ajutorul acestei voci noi, nevăzătorii sîntem ghidați în toate articolele spre exemplu, dacă intrăm în My computer spune: calculatorul meu, sau în diferite aplicații“, a afirmat Andrei Calancea, candidat. Au petrecut ore în șir în fața calculatorului, dar tot au intrat emoționați în sala de examen. „M-am pregătit destul de mult, dar am emoții foarte mari. Este primul examen pe care eu îl dau pe calculator, ca să zic așa“, a spus Maria Piciu, candidat. 
„Este o etapă a maturității, este examenul maturității mele, m-am pregătit suficient pentru a putea crede că voi lua Bac-ul cu notă destul de bună“, a precizat Andrei Calancea, candidat.

Și-au ales drumul

Cele mai arzătoare dorințe pentru acești elevi sînt de a promova Bacalaureatul și de a-și forma o carieră profesională. Andrei dorește să devină kinetoterapeut, iar Maria ar vrea să devină un model pentru copiii care vor veni la Liceul pentru Deficienți de Vedere, ea visează să devină învățătoare.

Următoarea probă, săptămîna viitoare

Examenul de maturitate va continua în perioada 23-27 iunie cu evaluarea competen­țelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Probele scrise sînt programate în perioada 30 iunie-4 iulie, iar rezultatele vor fi afișate pe 7 iulie. La sesiunea de vară a examenului de maturitate s-au înscris aproximativ 3.600 de absolvenți de liceu, atît din seria curentă, cît și din seriile anterioare.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU