Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4659 > Educational Nr. 4659 de marti, 11 martie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

S-a risipit incertitudinea


Clasa a IX-a rămîne la liceu

Măsura creează dispute între profesorii de gimnaziu și cei de liceu pentru posturi

articol de: Mirela DUMITRU
Frămîntările privind mutarea clasei a IX-a la gimnaziu au ajuns la final. Structura veche a liceului de 4 ani, clasele IX-XII se va menține renunțîndu-se astfel la o prevedere inclusă în Legea Educației Naționale încă din 2011 care prevedea trecerea clasei a IX-a în învățămîntul gimnazial și reducerea liceului la o durată de trei ani. Recent Camera Deputaților a decis menținerea formei actuale a duratei gimnaziului la 4 ani. Astfel învățămîntul primar va cuprinde de la clasa pregătitoare pînă la clasa a IV-a, ciclul gimnazial desfășurat în clasele V-VIII și liceul, clasele IX-XII. 

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Dacă pentru o parte dintre cadrele didactice, respectiv cei care predau la liceu, măsura este privită cu ochi buni, pentru ceilalți, cei de la gimnaziu, creează nemulțumiri. Miza acestor discuții sînt posturile care s-ar ivi odată cu mutarea ori păstrarea clasei a IX-a. Sindicaliștii consideră că rămînerea la liceu a clasei a IX-a este cea mai indicată variantă. "Noi, sindicatele, nu am susținut această prevedere din lege întrucît din punct de vedere al strucuturii unităților școlare, în anumite condiții, era imposibil să poți să satisfaci și această prevedere din lege. Lipsa de spații și alte argumente legate de copilul pe care îl ții încă un an acolo", a declarat Ion Dobre, lider Sindicatul Învățămîntului Preuniversitar Buzău.

"Să ne gîndim la binele copilului"

La mijloc se află însă elevii. Indiferent dacă învățau la gimnaziu ori la liceu problema era dacă vor avea condiții de studiu și în speță săli de clasă. "Dacă ne gîndim la binele copilului părerea mea este că e mai bine așa cum se procedează în momentul de față, să nu ducem într-o populația și așa sărăcită perioada de școlarizare pe un timp extrem de lung, în felul acesta obligînd părinții la suportul financiar pe care trebuie să-l susțină pentru copiii lor", a precizat Ion Dobre, lider Sindicatul Învățămîntului Preuniversitar Buzău. Durata învățămîntului obligatoriu crește astfel de la 10 la 11 ani și cuprinde clasa pregătitoare, clasele I-VIII, dar și clasele a IX-a și a X-a.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU