Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4642 > Educational Nr. 4642 de joi, 13 februarie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

În urma unei noi prevederi legale,


Naveta profesorilor, pasată între instituții

Școlile care au economii își vor plăti singure profesorii, însă folosind formula de calcul aplicată elevilor

articol de: Mirela DUMITRU
O nouă lovitură grea pentru profesorii buzoieni. După ce plata salariilor aferente lunii ianuarie au întîrziat cu mai bine de o săptămînă, acum, au primit încă o veste rea. Potrivit unei prevederi legale, primăriile pot pasa responsabilitatea decontării navetei cadrelor didactice școlilor care au economii. Cadrele didactice sînt în pericol să nu mai primească decontul pentru navetă. O prevedere legislativă stipulată în legea bugetului scapă primăriile de grija achitării navetei profesorilor. Școlile ar fi cele care ar trebui să achite dascălilor bani pentru transport însă numai pe durata cursurilor și respectînd formula de calcul per kilometru aplicată și elevilor. "În Legea bugetului, 356/2013, există o prevedere prin care naveta cadrelor didactice poate fi decontată de către școală de la capitolul cheltuieli materiale, dacă există economii, dacă se încadrează în bugetul alocat și la acest capitol au ceva economii. Aceasta s-ar putea face respectînd formula după care se face decontul pentru elevi, doar pe perioada cursurilor", a declarat Geta Burducea, inspector școlar general adjunct.

Achită doar o parte din abonament

Decontul după noua formulă nu ar achita însă decît parțial cheltuielile cu transportul profesorilor. "Așa cum sună instrucțiunea în condițiile în care s-ar deconta conform precizărilor făcute pentru elevi lucrurile ar fi destul de neplăcute, pentru că valoarea decontului ar ajunge undeva la 35-40%", a afirmat Ion Dobre, lider Sindicatul Învățămîntul Preuniversitar Buzău.

Problemă veche

Problemele cu naveta cadrelor didactice durează de ani de zile, primăriile invocînd frecvent lipsa fondurilor. "Plata abonamentelor pentru cadrele didactice a fost întotdeauna o problemă mai ales că există administrații locale care nu au respectat întocmai aceste prevederi legale din motive - spun dumnealor - bine întemeiate pentru că bugetul este insuficient și atunci nu ar fi bani pentru acest decont. Eu sînt conștientă că primăriile sînt și ele împovărate de foarte multe cheltuieli, banii sînt din ce în ce mai puțini, dar prioritară este plata de la administrația locală în condițiile în care școlile, repet, nu au economii pentru a face aceste deconturi", a precizat Geta Burducea, inspector școlar general adjunct. Sindicaliștii sînt deciși să meargă în instanță cu administrațiile locale care nu vor achita integral cheltuielile de transport ale profesorilor.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU