Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4574 > Educational Nr. 4574 de marti, 29 octombrie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Protest anemic


Grevă japoneză, aplicare românească

Revendicările profesorilor vizează acordarea a 6% din P.I.B. învățămîntului, reducerea normei pentru dascălii cu 25 de ani vechime și majorarea salariilor

articol de: Mirela DUMITRU
Profesorii, personalul auxiliar și cel nedidactic participă în aceste zile la o acțiune de protest. În perioada 28, 29, 30 octombrie, personalul din toate unitățile de învățămînt buzoiene participă la o grevă japoneză împotriva slabei finanțări și a programelor supraîncărcate. Nici grevele nu mai sînt ce erau pe vremuri. Și ne amintim de martie 2010, cînd aproape 4 mii de dascăli au strigat la unison pe străzile Buzăului nemulțumirile față de sistem. Deși situația învățămîntului este aproape neschimbată, greviștii nu mai au suflul necesar unui protest de asemenea amploare. Sau cel puțin nu acum, cînd sînt în grevă japoneză. 

Vor să atragă atenția șefilor din Educație

După sindicaliștii din Sănătate, dascălii și personalul auxiliar din școli au intrat în grevă japoneză. Cu sau fără banderole, învățătorii, profesorii și educatorii sînt într-o formă de protest tăcut, menită să atragă pentru început atenția mai marilor din Educație. De la salarii mult prea mici pentru nivelul de instruire pe care îl au, la procentul infim alocat Educației de Guvern, dascălii au revendicări pe care le susțin de multă vreme, dar pentru care nimeni nu are urechi de auzit. "Este grevă japoneză. Colegii noștri sînt anunțați despre revendicările pe care le avem: cadrelele didactice care au depășit vechimea de 25 de ani doresc reducerea normei didactice și mărirea procentului din PIB alocat pentru învățămînt", a declarat Claudia Hriscu – lider sindicat Colegiul Tehnic. "Am purtat un ecuson cu înștiințarea acestei greve, am afișat în cancelarie revendicările. Poate că unii dintre colegi sînt puțin mai pesimiști dar să sperăm că vom reuși", a afirmat Viorel Iosif – lider sindicat Școala 2 Buzău.

Sindicaliștii buzoieni, ceva mai rezervați

Raliați la protestele declanșate la nivel național, dascălii buzoieni, obișnuiți să fie vîrf de lance în lupta sindicală, par de această dată mai puțin încrezători în reușită. Motivul este cît se poate de lesne de ghicit. Un protest de amploare cu blocarea cursurilor se lasă cu tăierea salariilor. "Există o letargie din partea unora dintre colegii noștri, poate și din cauza faptului că sînt dezamăgiți de întreaga clasă politică, poate și dezamăgiți de faptul că acțiunile noastre s-au frînt undeva la jumătatea lor pentru că este greu să continui protestul și să-l duci pînî la capăt fără a întrerupe cursurile școlare, lucru la care din ce în ce mai greu apelăm, pentru că asta înseamnă și oprirea din salarii, care și așa sînt foarte mici și care, în unele cazuri, nu ajung nici pentru traiul zilnic", a precizat Ion Dobre, lider Sindicatul Învățămîntului Preuniversitar Buzău. Astăzi este programată ultima zi de grevă japoneză, însă tot astăzi, 20 de sindicaliști din învățămîntul preuniversitar buzoian vor participa la pichetarea sediului alianței USL în Capitală. Calendarul protestelor mai cuprinde și un miting pe 6 noiembrie la sediul Guvernului, unde vor fi prezente aproximativ 150 de cadre didactice din Buzău.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU